Quantcast
Νάρκη ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τα Greek Statistics - enikonomia.gr
share

Νάρκη ΔΝΤ στην κυβέρνηση για τα Greek Statistics

δημοσιεύτηκε:

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του ΔΝΤ για την τροπή που έλαβε η δικαστική υπόθεση και εμμέσως πλην σαφώς αποδοκίμασε την προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης και του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να αναμείξουν στην υπόθεση της όποιας παραποίησης των ελληνικών στοιχείων τους δανειστές.

Αν και ο κ. Ράις είπε ότι το ΔΝΤ δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις στη συνέχεια τόνισε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τις δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι αμφισβήτησαν τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, το ΔΝΤ εξέφρασε τη δυσφορία του προς την Αθήνα και για το λόγο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης έσπευσε πριν από την ενημέρωση του Ταμείου να προβεί σε αναγκαία διευκρίνηση.

Ο κ. Ράις πρόσθεσε ότι «η πρόοδος που έγινε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία μετά το 2010 πρέπει να συνεχιστεί».

Το Εθνος υπέβαλε ερώτηση στον εκπρόσωπο του Ταμείου για τη σχέση εργασίας του κ. Γεωργίου με το ΔΝΤ όταν στο μεταξύ είχε αναλάβει ως επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο κ. Ράις δήλωσε τα εξής: «Ο κ. Γεωργίου ήταν εργαζόμενος στο ΔΝΤ, δεν είναι σήμερα. Νομίζω πως όταν ανέλαβε (στην ΕΛΣΤΑΤ) ήταν πρώην στέλεχος. Όμως θα επανέλθω». Σημειώνουμε ότι υπάρχει ισχυρισμός πως ο κ. Γεωργίου ήταν για τρεις μήνες και υπάλληλος του ΔΝΤ.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες του Εθνους ότι η Αποστολή του ΔΝΤ υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου θα επισκεφθεί την Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου (12 συγκεκριμένα του μήνα) για να ασχοληθούν με την έκθεση στη βάση του άρθρου 4 του Καταστατικού.

«Επιβεβαιώνουμε», είπε ο κ. Ράις, «ότι θα γίνει η επισκόπηση του άρθρου 4 το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Θα εξετάσουμε τις προοπτικές και τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Μετά το τέλος της συγκεκριμένης αποστολής θα εκδώσουμε δήλωση». Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα χρειαστούν δύο εβδομάδες, τόνισε και πρόσθεσε: «Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα χρησιμοποιηθούν στη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους».

Απαντώντας σε ερώτηση του Εθνους που αφορούσε το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων και το ΔΝΤ για την ελάφρυνση στην Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κάτι τέτοιο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις πληροφορίες περί σύγκλισης του λεγόμενου Washington Group, ο κ. Ράις επανέλαβε πως το Ελληνικό Πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε πως οι συζητήσεις για το χρέος θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.