Quantcast
Οι G20 περί τρομοκρατίας και προσφυγικού - enikonomia.gr
share

Οι G20 περί τρομοκρατίας και προσφυγικού

δημοσιεύτηκε:

Η πολυπόθητη συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας σχετικά με την Συρία δεν στάθηκε δυνατόν να επιτευχθεί αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Σχετική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του Ρώσου ομόλογου του Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στην Κίνα έμεινε άκαρπη.

Ακόμη στο περιθώριο της συνάντησης, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, επίσης για το θέμα της Συρίας αλλά και για την Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να γίνουν περισσότερα γνωστά σχετικά με την συνάντηση. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ είχε ζητήσει προηγουμένως από την ρωσική κυβέρνηση την συμβολή της στην κατάπαυση του πυρός στη Συρία. «Η πρόταση των ΗΠΑ υπάρχει. Η Ρωσία μπορεί τώρα να δείξει εάν πραγματικά ενδιαφέρεται για ένα τέλος του πολέμου στη Συρία» τόνισε ο κ. Στάινμάγερ σε μια συνέντευξη.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ήδη συνομιλίες χθες το βράδυ με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με επίκεντρο τη δραματική κατάσταση στο Χαλέπι όπου τόνισε την ανάγκη να ανοιχθούν διάδρομοι για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας


Η σύνοδος των G20 ολοκληρώνεται σήμερα και στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα όπως εμπορικές σχέσεις, εποπτεία οικονομικών συναλλαγών καθώς και αναπτυξιακή πολιτική. Όσον αφορά το Brexit οι ηγέτες των 20 πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου και αναδυόμενων οικονομιών θεωρούν πως είναι καλά θωρακισμένοι. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ συμβάλλει στην ανασφάλεια της παγκόσμιας οικονομίας» τονίζουν οι ηγέτες ωστόσο παρατηρούν πως «οι G20 είναι καλά θωρακισμένοι για να αντιμετωπίσουν ενεργά τις πιθανές οικονομικές συνέπειες του δημοψηφίσματος» και ελπίζουν η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει και στο μέλλον ένας ισχυρός εταίρος της ΕΕ.

Δυο ακόμα θέματα που απασχολούν τη σημερινή συνάντηση είναι οι προσφυγικές ροές και η διεθνής τρομοκρατία. Στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι «τονίζουμε την αλληλεγγύη μας και την αποφασιστικότητά μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές, από όπου και εάν προέρχεται». Οι G20 δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και να ανταλλάσουν σχετικές πληροφορίες.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να θίξει το θέμα των προσφυγικών ροών, ενώ τον επόμενο χρόνο που η Γερμανία θα φιλοξενήσει την σύνοδο των G20 αναμένεται να το αναδείξει ως το κύριο θέμα της συνόδου.

Πηγή: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.