Quantcast
Στο συρτάρι σχέδια για μείωση της φοροδιαφυγής - enikonomia.gr
share

Στο συρτάρι σχέδια για μείωση της φοροδιαφυγής

δημοσιεύτηκε:

Στο συρτάρι επί χρόνια παραμένουν προτάσεις που ενδεχομένως θα οδηγoύσαν στη μείωση τη φοροδιαφυγής που συντελείται κυρίως στον ΦΠΑ, αλλά και στους υπόλοιπους φόρους κατανάλωσης.

Για πολιτικούς λόγους και διάφορες άλλες πιθανόν επιχειρηματικές σκοπιμότητες τα σχέδια δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή χρόνο με τον χρόνο να διογκώνεται και το Δημόσιο να χάνει τεράστια ποσά εσόδων.

Από την ηλεκτρονική διακίνηση όλων των τιμολογίων, τις συναλλαγές από το πρώτο ευρώ μέσω πιστωτικού συστήματος, τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα taxis, λοταρίες μέχρι και τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές των φορολογουμένων έχουν συζητηθεί εκτενώς από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά δεν υλοποιούνται.

Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, από την 1-1-2016 θα είχε τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια καθώς επίσης και η χρησιμοποίηση των καρτών από τους φορολογουμένους στις συναλλαγές τους με τα καταστήματα.

Από την κυβέρνηση πλέον υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου και τα δύο παραπάνω μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Αντιθέτως, άγνωστο παραμένει, σύμφωνα με την Καθημερινή, γιατί το οικονομικό επιτελείο δεν προχωράει και στις υποχρεωτικές συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ μέσω τραπεζικού συστήματος. Αρκετοί υπουργοί θεωρούν ότι το μέτρο θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της φοροαποφυγής του ΦΠΑ, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη τη οικονομίας.

Σημειώνεται ότι οι συναλλαγές μέσω τραπεζικού συστήματος είναι και σήμερα υποχρεωτικές (1.500 ευρώ είναι το όριο για συναλλαγές καταναλωτών και 500 ευρώ για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων), ωστόσο είναι εύκολο να παρακάμψεις τη διαδικασία αυτή (με το σπάσιμο των ποσών σε κάθε παραγγελία) ενώ ακόμα πιο δύσκολο είναι να παρακολουθήσει η φορολογική διοίκηση τις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών.

Οσον αφορά στο θέμα των κληρώσεων, έχει συζητηθεί πολλές φορές και σε ορισμένες χώρες εφαρμόζεται με επιτυχία (Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβακία). Το μέτρο βρίσκεται και πάλι υπό συζήτηση και ενδεχομένως στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου θα συμπεριληφθεί σχετική διάταξη, η οποία όμως θα ενεργοποιείται ύστερα από απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Δηλαδή, για να γίνουν κληρώσεις θα πρέπει να εκδίδεται σχετική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό. Το κίνητρο αυτό θα δοθεί αποκλειστικά και μόνο σε όσους κάνουν χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τους. Αντίστοιχα κίνητρα εξετάζονται και για τις επιχειρήσεις.

Χρήση καρτών

Σχετικά με το μέτρο των συναλλαγών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, η κυβέρνηση θα «αναγκάσει» τους φορολογουμένους που επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο να κάνουν χρήση των καρτών. Δηλαδή, για να «κερδίσει» κάποιος το αφορολόγητο για παράδειγμα με εισόδημα 10.000, θα πρέπει κάθε έτος να συγκεντρώνει αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματος μέσω καρτών (1.000 ευρώ).

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, η εφορία θα ζητάει συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων. Δηλαδή για τις τέσσερις κατηγορίες αφορολόγητου που ισχύουν σήμερα –8.636 για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 8.863 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, 9.090 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά και 9.545 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω– θα ζητούνται αποδείξεις που θα ανέρχονται στο 10% του εισοδήματός τους. Για εισόδημα από 9.545 ευρώ έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%, για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%, ενώ για εισόδημα από 40.001 ευρώ και άνω η ελάχιστη δαπάνη με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 30%.

Ταυτόχρονα, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών είναι όλες οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν στην τήρηση μηχανημάτων POS.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.