Quantcast
INE-ΓΣΕΕ: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα - enikonomia.gr
share

INE-ΓΣΕΕ: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα

δημοσιεύτηκε:

Την άποψη ότι “η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018” δήλωσε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Αργείτης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης επ’ αφορμή της ΔΕΘ.

Ο ίδιος τόνισε πως “την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία βιώνει πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση κρίση με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες να αντιμετωπίζουν βίαια φαινόμενα φτωχοποίησης και εργασιακής επισφάλειας. Το 2016 είναι ένα ακόμα έτος σοβαρών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύεται από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Η εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής με τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού πραγματισμού και με άξονες τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, κυρίως μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στο μακροοικονομικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες”.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.