Quantcast
Τα capital controls προκάλεσαν έκρηξη στη χρήση POS και e-banking από τις επιχειρήσεις - enikonomia.gr
share

Τα capital controls προκάλεσαν έκρηξη στη χρήση POS και e-banking από τις επιχειρήσεις

δημοσιεύτηκε:

Οι μικρές επιχειρήσεις, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν με την εφαρμογή των capital controls, φαίνεται ότι επέδειξαν υψηλό βαθμό προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που διαθέτουν τερματικά POS σε όλους τους κλάδους αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 75% (από 28,9% στο 49%). Αντίστοιχα, 2 στις 3 επιχειρήσεις διαθέτουν λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking (αύξηση 37%).

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος για τις επιχειρήσεις, μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είναι αναμενόμενο, συγκεντρώνει ο κλάδος του εμπορίου, όπου οι επιχειρήσεις με εγκατεστημένο POS αποτελούσαν ποσοστιαία τον Ιούλιο του 2016 το 66,5% έναντι 28,7% που είναι για τη μεταποίηση και 45% για τις υπηρεσίες.

Επιπλέον, όπως διαπιστώνει η Συνομοσπονδία στην έρευνα της, πλέον, δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαθέτουν λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής e-banking, με τον αριθμό τους να καταγράφει αύξηση κατά 37%.

Μεγάλη είναι και η δυναμική του e-banking μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων της χώρας, καθώς το 66,4% διέθετε (τον Ιούλιο του 2016) λογαριασμούς ηλεκτρονικής τραπεζικής. Το ποσοστό αυτό για τον κλάδο του εμπορίου είναι στο 65,1% των επιχειρήσεων, στον τομέα των υπηρεσιών οι εταιρείες που έχουν λογαριασμό e-banking ανέρχονται σε 62,8%, με το ποσοστό αυτό να φθάνει στη μεταποίηση το 74,2%.

Ανασταλτικοί παράγοντες προς την κατεύθυνση ευρύτερης υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το υψηλό διοικητικό κόστος από την εισαγωγή συστημάτων ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 50% των επιχειρήσεων καταβάλλουν προμήθεια άνω του 1%.


Η έρευνα

Η έρευνα που παρουσιάζεται είναι η δεύτερη για το 2016 που διεξάγει το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE σε εξαμηνιαία βάση από τον Μάιο του 2009. Έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1000 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (0-49 άτομα προσωπικό), στο διάστημα 13 έως 25 Ιουλίου 2016 και έχει ως βασικό στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.





share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.