Quantcast
Ανάπτυξη μόνο στους αριθμούς - enikonomia.gr
share

Ανάπτυξη μόνο στους αριθμούς

δημοσιεύτηκε:

Σε σημείο καμπής βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με κυβερνητικούς αξιωματούχους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κομισιόν να συμφωνούν ότι η ελληνική οικονομία θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, από τους επόμενους μήνες, αλλά να διαφωνούν για το ύψος της. 

Την ίδια στιγμή, έξι κορυφαίοι καθηγητές Οικονομικών που μιλούν στη Realnews επισημαίνουν ότι ακόμη και αν έρθει στατιστικά η ανάπτυξη, οι πολίτες θα δουν τα οφέλη μετά το 2020. Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο στόχος της ανάπτυξης είναι ανέφικτος.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν ότι αν δεν υπήρχαν τα capital controls και οι εισαγωγές έμεναν αμετάβλητες ή σημείωναν μικρή μείωση, ανάλογη με εκείνη της κατανάλωσης, η ύφεση θα έφτανε στο 2,5% το 2015 και στο 3% το πρώτο εξάμηνο του 2016, αντί για 1,1% το πρώτο τρίμηνο και 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, με βάση τα φετινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Εκτός, όμως, από τις προβλέψεις των πολιτικών αξιωματούχων, αλλά και των οικονομολόγων, αυτό που διαφαίνεται από τους βασικούς δείκτες είναι ότι η οικονομία βρίσκεται σε σταυροδρόμι.

Υπάρχουν οικονομικοί δείκτες που είναι απογοητευτικοί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έπειτα από 9 χρόνια ύφεσης, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 23,6%, αλλά και κάποιοι άλλοι που δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές.

Ειδικότερα, στους οικονομικούς δείκτες με θετικό πρόσημο, που δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας για αντιστροφή του κλίματος, συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των επενδύσεων κατά 10,4%, καθώς και η άνοδος του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 4,1%.

Στον αντίποδα, η πτώση των εξαγωγών κατά 11,4% το πρώτο εξάμηνο του 2016, καθώς επίσης και η πτώση της κατανάλωσης στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εκτιμούν είναι ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση της δόσης, η πορεία των δημοσίων εσόδων και η εντατικοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, σε συνδυασμό με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Πιέστε εδώ για να διαβάστε αναλυτικά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.