Quantcast
Φωτίου: Τέλος Σεπτεμβρίου θα λάβουν οι πρώτοι ωφελημένοι το επίδομα ΚΕΑ - enikonomia.gr
share

Φωτίου: Τέλος Σεπτεμβρίου θα λάβουν οι πρώτοι ωφελημένοι το επίδομα ΚΕΑ

δημοσιεύτηκε:

Έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα λάβουν οι πρώτοι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) το πρώτο επίδομα, που ξεκινά από τα 200 ευρώ και αυξάνεται κλιμακωτά. Πρόκειται για τους δικαιούχους της πιλοτικής φάσης του προγράμματος σε 30 δήμους, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9fm» η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου του 2017 το ΚΕΑ να εφαρμοστεί και στους 325 δήμους της Ελλάδας, με την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν συνολικά 700.000 πολίτες.

«Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι ένα πρόγραμμα τριών μέτρων το οποίο θα εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα –δεν είναι για έναν χρόνο, είναι για πάντα- και θα βελτιώνεται συνεχώς» είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε: «Το προετοιμάσαμε προσεκτικά, έχουμε εκπαιδεύσει τους δήμους, που εφαρμόζεται σήμερα, έχουμε μία πολύ φιλική πλατφόρμα, για να μπαίνει ο κάθε πιθανά ωφελούμενος και μόνος του από το σπίτι του». Με την εισαγωγή του ΑΦΜ, η πλατφόρμα αντλεί από το σύστημα (ταμεία, taxis κ.λπ) όλα τα στοιχεία του χρήστη και με βάση τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών τον ενημερώνει με την ολοκλήρωση συμπλήρωσης της φόρμας, εάν είναι δικαιούχος του ΚΕΑ.

«Αν κάπου διαφωνεί ο ωφελούμενος μπορεί να πάει στον δήμο, με το ανάλογο πιστοποιητικό που θα του ζητήσει η πλατφόρμα, ώστε να πει ότι το τάδε σημείο δεν είναι σωστό, ότι πχ έκανε ένα παιδί στο μεταξύ και αυτό δεν είναι δηλωμένο» διευκρίνισε η κ Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις πυλώνες του προγράμματος η αν. υπουργός εξήγησε ότι στον πρώτο, τον οικονομικό, καινοτομία είναι πως «εισάγουμε για πρώτη φορά την έννοια του νοικοκυριού, όχι μόνο οικογένεια, αλλά αν έχει και άλλους ανθρώπους που μένουνε μαζί, ενώ το επίδομα διαμορφώνεται κλιμακωτά».

«Η πλατφόρμα δεν κλείνει ποτέ. Έτσι και ανοίξει, δεν ξανακλείνει, γιατί όταν ένας άνθρωπος πέσει σε αυτό το επίπεδο της ακραίας φτώχειας πρέπει ανά πάσα στιγμή -με τα εισοδήματά του των τελευταίων έξι μηνών και όχι με τη φορολογική του δήλωση που ήταν ενάμιση χρόνο πριν- να υπάρχει ένα δίχτυ ασφάλειας γι αυτόν» πρόσθεσε. Το 50% του επιδόματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους σε μετρητά, στον λογαριασμό τους, και το υπόλοιπο 50% σε κάρτα που θα την εκδώσει, χωρίς επιβάρυνση, η τράπεζα στην οποία ανήκουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα του ΚΕΑ δε θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη.

Ο δεύτερος πυλώνας του ΚΕΑ, στον οποίο αναφέρθηκε η αν. υπουργός, είναι οι υπηρεσίες. «Όποιος είναι δικαιούχος του ΚΕΑ αυτόματα έχει δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ο,τιδήποτε στα νοσοκομεία και δωρεάν φάρμακα. Συγχρόνως συνδέεται αμέσως με τον ΟΑΕΔ, εφόσον είναι άνεργος και με μοριοδότηση στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες μετακίνησης, στους δήμους, σε όλα τα κοινωνικά παντοπωλεία κλπ», σημείωσε.

Ο τρίτος πυλώνας του ΚΕΑ είναι η υποστήριξη της ένταξης των ωφελουμένων του προγράμματος στην αγορά εργασίας. «Δεν θέλουμε όποιος μπαίνει στο ΚΕΑ να μένει, δηλαδή δεν θέλουμε αυτό το δίχτυ ασφάλειας, που προσπαθούμε να απλώσουμε με προσοχή και σεβασμό προς τους συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν πληγεί, να γίνει δίχτυ του ψαρά, δηλαδή να τους εγκλωβίσει εκεί μέσα και να μη βγαίνουν, μέσα σε μία μαύρη τρύπα, άρα πρέπει να πριμοδοτήσουμε τα ποσοστά όσων εντάσσονται στο πρόγραμμα, για να μπουν στην αγορά εργασίας» ανέφερε η κ. Φωτίου.

«Αν δεν υλοποιηθούν και οι τρεις μεγάλοι πυλώνες του ΚΕΑ νομίζουμε ότι θα είναι ένα πρόγραμμα λιγάκι μειονεκτικό, γι αυτό δεν δίνω σημασία μόνο στο επίδομα, αλλά στο σύνολο και των τριών δράσεων, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να απλώσουμε ένα στοιχειώδες δίχτυ ασφαλείας» υπογράμμισε η αν. υπουργός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.