Quantcast
Αγωνία στην κυβέρνηση για την απάντηση Ιερώνυμου - enikonomia.gr
share

Αγωνία στην κυβέρνηση για την απάντηση Ιερώνυμου

δημοσιεύτηκε:

Tου Αντώνη Τριανταφύλλου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας την απάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τα Θρησκευτικά και τις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας.

Οι χθεσινές αιχμηρές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου από τη Βουλή και η μάλλον «ψυχρή» χειραψία που αντάλλαξε με τον πρωθυπουργό δείχνουν ότι η ένταση στα δυο στρατόπεδα παραμένει υψηλή.

Ο κ. Ιερώνυμος στα εννιά χρόνια της αρχιεπισκοπείας του έχει δείξει ότι αντιμετωπίζει με μετριοπάθεια και όχι με επικοινωνιακές «κορώνες» τα όποια προβλήματα ανακύπτουν στις απόλυτα διακριτές –όπως σημειώνουν εκκλησιαστικοί παράγοντες- σχέσεις του κράτους με την Εκκλησία. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στα Θρησκευτικά έδειξαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος, παρά τις καλές προσωπικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στο ζήτημα αυτό.

Σήμερα ξεκινά η Σύνοδος της Ιεραρχίας και παραδοσιακά τις εργασίες ανοίγει ο Αρχιεπίσκοπος με την εισήγησή του προς το σώμα των συνοδικών Μητροπολιτών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην συνεδρίαση της Τετάρτης, οπότε ο κ. Ιερώνυμος θα αναγνώσει την εισήγησή του με τίτλο «Εκκλησιαστικοί Προβληματισμοί».

Ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του προς τους Μητροπολίτες όχι ως «κύμβαλο αλλαλάζον», αλλά από καρδιάς, με λόγο μετριοπαθή και εύστοχα παραδείγματα θα θέσει όλο το πλέγμα των απόλυτα διακριτών σχέσεων της πολιτείας με την Εκκλησία, την διαχρονική συνδρομή της Εκκλησίας στους εθνικούς αγώνες σε πόρους, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές, όπως και τον κεντρικό και κρίσιμο ρόλο που έχει αναλάβει για την οικονομική στήριξη προς τους οικονομικά ασθενείς μέσα από το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, αλλά και εσχάτως στη διαχείριση του προσφυγικού.

Για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να επαναλάβει την «κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία, όπως την έθεσε στο γράμμα προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, που είναι η πλήρης απόσυρση του νέου προγράμματος σπουδών και η έναρξη ενός ειλικρινούς -αυτή τη φορά- διαλόγου από μηδενική βάση, χωρίς ιδεοληψίες ή πολιτικές σφραγίδες.

Ισχυρός στην Ιεραρχία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών φαίνεται ότι είναι ο «νικητής» της μάχης, τουλάχιστον για την ώρα. Η ευθεία σύγκρουσή του με τον Νίκο Φίλη ενίσχυσε το προφίλ του και συσπείρωσε το σύνολο -σχεδόν- της Ιεραρχίας, καθώς η συντηρητική της πτέρυγα που τους προηγούμενους μήνες εξέφραζε αντιρρήσεις για ορισμένες κινήσεις του Αρχιεπισκόπου, όπως όλα δείχνουν θα τον στηρίξει πλήρως.

Στο στρατόπεδο της Ιεράς Συνόδου επικρατούν «πολεμικές προετοιμασίες» ενόψει της σύγκλησης της Ιεραρχίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Πολλοί Μητροπολίτες εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί έως δύσπιστοι απέναντι στον υπουργό Παιδείας και τις προθέσεις του, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του είναι αμφίσημες και αποπροσανατολιστικές, δείχνοντας σκληροπυρηνικό πνεύμα, μακριά από κάθε διάθεση συνεννόησης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις των Μητροπολιτών προς την Ιεραρχία οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι επιθετικές για τον υπουργό Παιδείας και ταυτόχρονα υποστηρικτικές για τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και οι κόντρες μεταξύ των υποστηρικτών της λεγόμενης «συντηρητικής» πτέρυγας της Ιεραρχίας, που έχουν αποδώσει εύσημα στον κ. Ιερώνυμο για τις κινήσεις του στην κόντρα με το υπουργείο Παιδείας με τους πιο μετριοπαθείς Μητροπολίτες που στήριξαν την εξωστρέφεια της Εκκλησίας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως το νέο πρόγραμμα των Θρησκευτικών.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.