Quantcast
Τόνωσαν τα έσοδα με «προείσπραξη» ΕΝΦΙΑ - enikonomia.gr
share

Τόνωσαν τα έσοδα με «προείσπραξη» ΕΝΦΙΑ

δημοσιεύτηκε:

Mια πλασματική εικόνα θετικών εξελίξεων στο μέτωπο των εσόδων του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού φιλοτέχνησε χθες η κυβέρνηση δημοσιοποιώντας με μεγάλη βιασύνη προσωρινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των εισπράξεων των ΔΟΥ και των Τελωνείων κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα από τα οποία φαίνεται ότι τον φετινό Σεπτέμβριο οι καθαρές εισπράξεις φόρων ήταν υψηλότερες κατά 840 ευρώ του μηνιαίου στόχου που είχε τεθεί.

Στην πραγματικότητα όμως η σημαντική αυτή υπέρβαση του μηνιαίου εισπρακτικού στόχου οφείλεται σε καθαρά «συγκυριακούς» λόγους, όπως το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα ένα μεγάλο μέρος του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του 2016 εισπράχθηκε, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, πρόωρα μέσω αναγκαστικών συμψηφισμών με επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Στο… πόδι

Σημειώνεται ότι ο εισπρακτικός στόχος που είχε τεθεί για τον φετινό Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο του 2015 με τον κρατικό προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

Τότε λοιπόν, 10 μήνες πριν, ως στόχος είσπραξης για τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε τεθεί το ποσό των 4,345 δισ. ευρώ χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το ύψος των εσόδων που θα εισέπραττε το Δημόσιο τον συγκεκριμένο μήνα από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, δεδομένου ότι πέρυσι το φθινόπωρο η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα αντικαθιστούσε τον ΕΝΦΙΑ με κάποιον άλλον φόρο στα ακίνητα και πολύ περισσότερο δεν ήταν ακόμη σε θέση να γνωρίζει πότε και σε πόσες δόσεις θα τον εισέπραττε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.