Quantcast
Μάρδας: Δρομολογούνται συμφωνίες για δημιουργία ελληνορωσικών εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων - enikonomia.gr
share

Μάρδας: Δρομολογούνται συμφωνίες για δημιουργία ελληνορωσικών εταιρειών στον κλάδο των τροφίμων

δημοσιεύτηκε:

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, βρέθηκε στη Μόσχα για την προετοιμασία της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, που θα γίνει στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα, μίλησε για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές που ανοίγονται, σε συνέντευξή του στο Sputnik Express, τη ραδιοφωνική συμπαραγωγή, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του διεθνούς πρακτορείου Sputnik.

Κύριε Μάρδα, για άλλη μια φορά έρχεστε σε αυτή τη διυπουργική και για αυτή τη προετοιμασία, γιατί από ό,τι ξέρω σε ένα μήνα θα γίνει στην Αθήνα. Πώς πάνε τα πράγματα;

Αποφασίσαμε την εξής μέθοδο, η οποία τελικά βγήκε καλή. Να έχουμε μια διαρκή παρακολούθηση διεργασιών της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Παλαιότερα, γινόταν μια διακειμενική μεικτή επιτροπή στον Χ χρόνο και μετά από μια χρονιά ξαναβρίσκονταν, οπότε η επισκόπηση ήταν στο πλαίσιο μιας μη σφικτής διαδικασίας. Καθώς έχουμε μια διαρκή επαφή με τους Ρώσους, και αυτό εφαρμόζουμε και με άλλες χώρες, και με την Κορέα παραδείγματος χάρη, λόγω της σφικτής παρακολούθησης όλοι τρέχουν έτσι ώστε να προσφέρουν το έργο το οποίο χρειάζεται. Όταν λέω όλοι, εννοώ όλες τις υπηρεσίες. Οπότε αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση που κάνουμε μετά το Σότσι, σε ένα μήνα θα έχουμε και την τελική. Και κάνουμε μια επισκόπηση όλων των φακέλων, όλων το ντοσιέ που έπρεπε να τρέξουν. Αυτήν την ετοίμασα εγώ στην Αθήνα. Και πολύ συνοπτικά έδωσα τα θέματα τα οποία έχουνε κλείσει, τα θέματα που είναι σε εξέλιξη και σε ποια θέματα, στα οποία πρέπει να δώσουμε κάποια ιδιαίτερη προσοχή. Και σε γενικές γραμμές συμφωνήσαμε ότι έτσι όπως ακριβώς το παρουσίασα, έτσι ακριβώς έχουνε τα πράγματα. Εκείνο το οποίο προέκυψε ως μια πρόσθετη πληροφορία, που την επιδιώκαμε βέβαια για αρκετό χρονικό διάστημα, είναι ότι μεθοδεύεται η ολοκλήρωση τριών συμφωνιών με θέμα μεικτές επιχειρήσεις Ρώσων και Ελλήνων στον χώρο των τροφίμων. Αυτό είναι κάτι το οποίο το είχαμε και σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού, και τελικά ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ήμουνα και στη Θεσσαλονίκη στη Διεθνή Έκθεση. Νομίζω ότι και εκεί δόθηκε μια ώθηση προς αυτή τη κατεύθυνση. Να υπολογίζουμε και να ελπίζουμε ότι θα υπάρχει κάτι χειροπιαστό το επόμενο χρονικό διάστημα;

Ήδη μπορώ να σας πω ότι υπάρχει χειροπιαστό από τώρα. Αλλά και με τη λήξη της μεικτής διυπουργικής επιτροπής θα είναι κάποια ντοσιέ ολοκληρωμένα και θα περπατήσουν σε νέα. Μια νέα σκέψη -που την είχαμε σκεφτεί πέρσι, αλλά λόγω της πτώσης του ρωσικού αεροπλάνου την παγώσαμε- είναι μια τουριστική περιοδεία από το Σότσι -με πλοίο- να φτάνει στην Κωνσταντινούπολη και από κει να πηγαίνει προς τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή να επισκέπτεται το Βυζάντιο σε γενικές γραμμές ο επισκέπτης. Και στο βαθμό που είναι δυνατόν να οργανωθεί και επίσκεψη προς το ‘Αγιο Όρος. Η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή, μπορεί να συνδυαστεί και με τουριστική επίσκεψη στη Χαλκιδική, και από εκεί οι άντρες να συνεχίσουν λίγο στο ‘Αγιο Όρος. Και μου είπε ο πρόεδρος, ο κ. Σοκολόφ (σ.σ. υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συμπρόεδρος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας) ότι αυτό το θέμα τώρα που θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη θα το συζητήσει με τον ομόλογό του γιατί ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Δηλαδή, από τη στιγμή που θα συμφωνήσουν οι Τούρκοι, αυτό το τουριστικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί πάρα πολύ εύκολα -αρκεί βέβαια να υπάρχει ενδιαφέρον από την μεριά των ιδιωτών.

Από τη Ρωσία θα υπάρχει ενδιαφέρον. Φέτος σε πάνω από 60-70 πόλεις γίνεται ένα μπαράζ εκδηλώσεων σχετικά με τα 1.000 χρόνια του ρωσικού μοναχισμού στο ‘Αγιο Όρος. Και κάνουν εκδηλώσεις που μέσα σε αυτά φαίνεται και περνάει η Ελλάδα. Και αυτό βοηθάει την τουριστική έλξη προς την Ελλάδα.

Και βέβαια να σημειώσουμε ότι το γενικό προξενείο εδώ στη Μόσχα, και σε γενικές γραμμές όλες οι προξενικές αρχές αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιο έτοιμες σε ό,τι αφορά την παροχή βίζας. Οι χρόνοι είναι απειροελάχιστοι, όλοι εξυπηρετούνται, είτε είναι μακριά είτε είναι κοντά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του προξενείου, για όσους διαμένουν εκτός Μόσχας και πρέπει να έρθει ο φάκελος και να γυρίσει πίσω, αυτή η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από τρεις μέρες. Επιπλέον έχει επεκταθεί η βίζα τριετίας και πενταετίας. Οπότε αυτό έχει αποσυμφορήσει όλο το σύστημα. Και σε γενικές γραμμές με τον εξοπλισμό που έχουμε στείλει και τον κόσμο που έχουμε στείλει το όποιο πρόβλημα θα μπορούσε να υπήρχε σε θέματα έκδοσης βίζας τώρα δεν υφίσταται. Και δεν υφίσταται μόνο τώρα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα.

Να πούμε δηλαδή ότι, αν πάνε όλα καλά, ήδη υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν και καρπούς στην οικονομία, στην πραγματική οικονομία;

Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε με τους Ρώσους είναι το εξής: Οι Ρώσοι δείχνανε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ και τα λοιπά, αυτό είναι μια δική τους στρατηγική. Το ενδιαφέρον το δικό μας είναι να επεκταθεί η επενδυτική ρωσική δραστηριότητα στους χώρους της βιομηχανίας πιο συγκεκριμένα- γιατί σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες και τον τουρισμό εκεί πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον. Να επεκταθούν σε κάποιους χώρους όπου παλιότερα δεν συμμετείχαν. Παραδείγματος χάρη, αυτές οι τρεις μεικτές επιχειρήσεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Συζητήσαμε επίσης και μια άλλη επένδυση ενδιαφέρουσα, η οποία μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, που αν και αυτό εδώ ολοκληρωθεί τότε καταλαβαίνετε ότι κάνουμε άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση να μπορούν να έρθουν οι Ρώσοι επενδυτές στον χώρο της βιομηχανίας, επενδύοντας σε όποιο κλάδο της αρεσκείας τους. ‘Αρα δεν θα υπάρχει μόνο ενδιαφέρον για τις προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ ή οτιδήποτε επιχειρήσεις ανήκουν στο Δημόσιο.

Περί τίνος πρόκειται;

Δεν θα σας δώσω λεπτομέρειες, γιατί θέλουμε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να βάλουμε σε μια «σιδηροτροχιά» τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά σε γενικές γραμμές αναφέρετε σε ένα παραδοσιακό κλάδο της βιομηχανίας, ο οποίος όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μας.

Αυτό το ρώτησα όχι για να βγάλουμε κάποια είδηση αλλά για να πω το εξής: Όπου πάει ένας μεγάλος επενδυτικός φορέας από τη Ρωσία από πίσω θα ακολουθήσει μια ολόκληρη γραμμή. Έτσι δουλεύουνε. Έτσι επιδίωξαν να πάρουνε τη ΔΕΠΑ, πριν από τρία χρόνια νομίζω, που δεν πέτυχε τότε. Και μου λέγανε ότι από πίσω θα μπορούσε να εξελιχτεί και να τραβήξουν και άλλες μικρότερες εταιρείες.

Αυτή είναι μια στρατηγική δική τους. Η δική μας στρατηγική είναι να μπορέσουμε να τους πείσουμε να έρθουνε να επενδύσουν στους κλάδους της βιομηχανίας που γνωρίζουμε. Είτε αυτοί οι κλάδοι συνδέονται με την ηλεκτρομηχανική, είτε συνδέονται με πρώτες ύλες, είτε συνδέονται με άλλα ενδιάμεσα αγαθά, ή με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Λοιπόν, εύχομαι το καλύτερο δυνατό. Διότι η ελληνική κοινωνία περιμένει από την Ρωσία. Ξέρετε ότι υπάρχουν τα γκάλοπ τα οποία δείχνουν ένα 80% των Ελλήνων περιμένει από τους Ρώσους. Βλέπουμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, και αυτός ο χρόνος που ήτανε αφιερωματικό έτος έχω την εντύπωση ότι έδωσε μια ώθηση προς αυτή τη κατεύθυνση. Τι λέτε;

Ψυχολογικά λειτούργησε πάρα πολύ καλά. Και όπως ξέρετε, η οικονομία είναι ψυχολογία, δεν είναι μόνο προσφορά και ζήτηση. Από την άλλη πλευρά έχουμε και έναν μηχανισμό λειτουργίας, που είναι η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή η οποία κράτησε αρκετά σφικτά όλη αυτή τη διαδικασία, όλη αυτή τη χρονιά που πέρασε. Οπότε συνδυάζοντας ένα σύνολο εξελίξεων μπορούμε να πούμε ότι θα πάμε καλύτερα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.