Quantcast
Περισσότεροι παίκτες πλέον θέλουν λύση στο ελληνικό χρέος απ’ αυτούς που την αποφεύγουν - enikonomia.gr
share

Περισσότεροι παίκτες πλέον θέλουν λύση στο ελληνικό χρέος απ’ αυτούς που την αποφεύγουν

δημοσιεύτηκε:

Ουάσιγκτον,

Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου έχει θέσει ως στόχο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για να συζητηθεί η 2η αξιολόγηση και η τύχη του ελληνικού χρέους.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ολοκλήρωσε τις διήμερες επαφές του στην έδρα του ΔΝΤ με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια σύνοδο του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κ. Τσακαλώτος είχε χθες, μεταξύ άλλων, ημίωρη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γάλλο ομόλογο Μισέλ Σαπέν. Η συνάντηση με τον πρόεδρο του Εurogorup Γερούν Ντάισελμπλουμ ακυρώθηκε λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων» του Ολλανδού αξιωματούχου.

Στο ραντεβού με την κ. Λαγκάρντ, παρόντες ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν. Η συζήτηση έγινε σε «φιλικό κλίμα» και περιστράφηκε γύρω από το ελληνικό χρέος και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τις δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένα σταθερό πρόγραμμα (solid) και το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο. Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν αλλάζουν» είπε η κ. Λαγκάρντ.

Στην συνάντηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου δεν συζητήθηκε το πακέτο των εργασιακών που περιλαμβάνεται στην δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι «ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί παίκτες που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, απ’ αυτούς που την αποφεύγουν».

Οι συνομιλητές του κ. Τσακαλώτου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη κρίση και μάλιστα εν όψει τριών εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γερμανία και Γαλλία.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο «θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα να μην επιστρέψει μέχρι το τέλος του 2016 το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αν δεν ληφθούν τώρα οι αποφάσεις ή καθυστερήσουν, μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τις επενδύσεις και δεν θα συμπεριλάμβανε την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι «η στρατηγική τους να ολοκληρώσουν πολύ έγκαιρα τα προαπαιτούμενα -με πολύ μικρή καθυστέρηση- έχει θετικά αποτελέσματα και στόχευε στο να μην υπάρχουν δικαιολογίες από την μεριά των Ευρωπαίων για τη λήψη των αποφάσεων. Τη Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup θα εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ» διαψεύδοντας ο ίδιος αξιωματούχος κατηγορηματικά τα σενάρια και τα δημοσιεύματα ότι η δόση ενδεχομένως να «σπάσει» στα δύο.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό στην ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και στις 18 Οκτωβρίου στην Αθήνα -όταν και θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην ΑΘήνα- θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της 2ης αξιολόγησης, η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο με τον Γουέλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας. Επίσης, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είχε χθες στην έδρα του ΔΝΤ συνάντηση με στελέχη του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.