Quantcast
Τι ενδιαφέρει Αραβες και Ιρανούς επενδυτικά στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Τι ενδιαφέρει Αραβες και Ιρανούς επενδυτικά στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Πυκνώνουν οι διεργασίες μεταξύ Eλλήνων και Αράβων επιχειρηματιών με στόχο την επίτευξη επενδυτικών συνεργασιών στην ενέργεια, στις κατασκευές, στον τουρισμό, στα ακίνητα και στον αγροτικό τομέα.

Την ίδια ώρα εξομαλύνονται και οι ελληνοϊρανικές οικονομικές σχέσεις που, μετά την άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, συνοδεύτηκαν αρχικά από την επανέναρξη εισαγωγών ιρανικού αργού πετρελαίου και τώρα προχωρούν στη διατραπεζική συνεργασία, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές και κυρίως να προσελκυσθούν ιρανικά κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες.

Ενα από τα σημεία καμπής για τις ευρύτερες ελληνοαραβικές οικονομικές σχέσεις αναμένεται να αποτελέσει το forum «EU-Arab World Summit: Partners for Growth & Development», το οποίο θα διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου και εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει στην Αθήνα, εκτός από πολιτικούς, επενδυτές και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

Το κλίμα της προσέγγισης δείχνει, σύμφωνα με την Καθημερινή, να ευνοείται και από την πρόοδο που σημειώνεται στα δύο εμβληματικά –αραβικού ενδιαφέροντος– επενδυτικά πρότζεκτ στην Ελλάδα: στον Αστέρα Βουλιαγμένης και στο Ελληνικό. Και στις δύο μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις συμμετέχουν στα σχήματα των προτιμητέων επενδυτών αραβικά, ιδιωτικά και κρατικά, επενδυτικά κεφάλαια. Συγκεκριμένα:

1. Στην Jermyn Street, που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής του Αστέρα στις 13 Φεβρουαρίου του 2014 και λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο αραβικά κρατικά κεφάλαια, αυτό του Αμπου Ντάμπι κι εκείνο του Κουβέιτ, αλλά και άλλοι Αραβες επενδυτές μαζί με την τουρκική Dogus Group, καθώς και δύο funds της AGC.

2. Στο σχήμα που έχει υπογράψει με το Δημόσιο σύμβαση παραχώρησης της έκτασης του Ελληνικού συμμετέχει μαζί με τη Lamda Development και η Global Investment Group, στην οποία ένας από τους βασικούς μετόχους είναι η Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι.

Τα πρωτεία

Η ενέργεια, όμως, δεσπόζει στην ατζέντα όλων των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα. Εκεί, πέραν της προμήθειας αργού, κεφάλαια από το Ιράν και το Κατάρ αναζητούν ενδεχόμενες συμφωνίες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τους στην Ευρώπη, μέσω ελληνικών καναλιών. Πρωταγωνιστικό ρόλο, εν προκειμένω, παίζει η Ρεβυθούσα και ο τερματικός σταθμός επανααεριοποίησης LNG που προωθείται στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης, με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας και τον TAP, το αραβικό φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές. Ετσι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι οι κυβερνήσεις των χωρών του Κόλπου επικεντρώνουν μεθοδικά τις προσπάθειές τους στη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα χρειαστούν υπό αυτήν την προοπτική αλλά και στο πλαίσιο των ευρύτερων οικονομικών σχέσεων.

Οι τράπεζες

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας ιρανικών πιστωτικών ιδρυμάτων (Refah Bank, Saderat Bank, Parsian Bank), με επικεφαλής τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, έπειτα από πρόσκληση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Οπως έγινε γνωστό επισήμως, πραγματοποιήθηκαν διατραπεζικές και διμερείς συναντήσεις με αντικείμενο την ενίσχυση της διατραπεζικής συνεργασίας μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων των δύο κρατών, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των εμπορικών σχέσεων, του διακρατικού εμπορίου και του τουρισμού. Οι Ιρανοί συναντήθηκαν επίσης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα, αλλά και στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, οι χώρες του Κόλπου αναμένονται στην… Αθήνα και μέσω άλλων διόδων. Για παράδειγμα, μέσω του forum που διοργανώνεται στην Αθήνα με πρωτοβουλία ενός εκ των ισχυρών ανδρών τής –από δεκαετίες παρούσας στην Αθήνα– αραβικής κατασκευαστικής Consolidated Contractors Company, Tawfic Khoury. Oπως επίσης επί δεκαετίες βρίσκεται στην Ελλάδα και ο –εκ των μετόχων του Costa Navarino και της Chipita– όμιλος Olayan.

Μεγάλα ονόματα στην Ελλάδα

Πρόκειται για γνωστές και πανίσχυρες αραβικές επιχειρήσεις, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν παρουσία στην Ελλάδα και τώρα ετοιμάζονται να ανοίξουν νέους δρόμους. Ο λόγος αφορά στην Olayan Investments Company Establishment. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του αραβικού κόσμου, με γραφεία στη Γλυφάδα. Αλλο προγεφύρωμα στην Ελλάδα; Αυτό που έχει δημιουργήσει η βασιλική οικογένεια του Κατάρ, η οποία έχει επενδύσει σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας, σε εκτάσεις στη Ζάκυνθο και στη νήσο Οξυά στο Ιόνιο. Αν και αντιμετωπίζει μεγάλα γραφειοκρατικά και όχι μόνον προβλήματα και στις τρεις περιπτώσεις, εξακολουθεί να επιμένει «ελληνικά», θεωρώντας ότι υπάρχει προοπτική.

Πολύ καλύτερη είναι, πάντως, η εμπειρία του Κατάρ από την επένδυση της QPI σε ενεργειακή θυγατρική ελληνικής εισηγμένης, ενώ υπενθυμίζεται πως έχει επίσης συμμετάσχει –μέσω κρατικού fund– στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.