Quantcast
Κρυφό έλλειμμα 12 δισ. ευρώ στο νέο υπερταμείο - enikonomia.gr
share

Κρυφό έλλειμμα 12 δισ. ευρώ στο νέο υπερταμείο

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

«Κρυφό» έλλειμμα ύψους 12 δισ. ευρώ αναμένεται να κληρονομήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης το 2017, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, σύννεφα σχετικά με τη βιωσιμότητά του, αλλά και τη διατήρηση του ύψους των σημερινών καταβαλλόμενων συντάξεων.

Στο «κρυφό» αυτό έλλειμμα του νέου υπερταμείου –που θα δημιουργηθεί από την 1/1/2017 με την ενοποίηση ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και των άλλων ταμείων –περιλαμβάνονται οφειλές που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και τον ΟΑΕΔ, αλλά και δαπάνες για την έκδοση και καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνεται ότι στα 12 δισ. ευρώ δεν συμπεριλαμβάνεται το έλλειμμα του 1,12 δισ. ευρώ που θα εμφανίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αμφισβητούν μέσω της Realnews τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, επισημαίνοντας ότι το έλλειμμα των ταμείων το 2017 θα είναι σημαντικά υψηλότερο ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας, της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, της διεύρυνσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που οδηγούν σε χαμηλότερους μισθούς και εισφορές, αλλά και της αδυναμίας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι τυχόν εκτροχιασμός των ελλειμμάτων θα οδηγήσει σε αυτόματη ενεργοποίηση του δημοσιονομικού «κόφτη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ύψος των συντάξεων.

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων διευρύνονται, παρά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τις άμεσες περικοπές σε παλαιές και νέες συντάξεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι το 2017 συνταξιούχοι και δικαιούχοι επιδομάτων θα χάσουν επιπλέον 780 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κονδύλι που πρέπει να εξοικονομηθεί από τις νέες χαμηλότερες συντάξεις και την αύξηση των εισφορών ανέρχεται σε 1,54 δισ. ευρώ τη διετία 2016-2017.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το δημοσίευμα της Realnews.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.