Quantcast
Ερώτηση Παπαδημούλη σε ΕΕ για δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στο «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο - enikonomia.gr
share

Ερώτηση Παπαδημούλη σε ΕΕ για δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στο «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο

δημοσιεύτηκε:

Ερώτηση προς τη Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορούν το «κούρεμα» καταθέσεων στο τραπεζικό τομέα της Κύπρου το 2013.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η παραπάνω απόφαση είναι σημαντική ειδικά για τα νέα δεδομένα που δημιουργεί σε σχέση με την υποβολή μηνύσεων πολιτών, κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Έτσι, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές πολιτών και επιχειρήσεων για το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, με την αιτιολόγηση ότι ήταν απαραίτητη ενέργεια για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ρωτάει την Κομισιόν, μεταξύ άλλων, αν γνωρίζει κατά πόσο τα εφαρμοζόμενα μνημόνια σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν παραβιάσει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετική αναλυτική έκθεση και αναφορά σε αυτά.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Αποφάσεις Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή πολιτών ενάντια στα μνημόνια

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις υποθέσεις C-8/15 και C-10/15, που αφορούν στο «κούρεμα» καταθέσεων, που έλαβε χώρα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου το 2013 εν μέσω μνημονίου, δημιουργούν, επί της αρχής, νέα δεδομένα στο ζήτημα υποβολής μηνύσεων πολιτών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όταν θίγονται αποδεδειγμένα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές πολιτών και επιχειρήσεων για το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, κρίνοντας ότι ήταν απαραίτητη ενέργεια για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, στις αποφάσεις του επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, υποχρεούται «να διασφαλίσει ότι ένα τέτοιο μνημόνιο είναι σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται από τον Χάρτη».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θεωρεί ότι τα μνημόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, που εφαρμόζονται και εφαρμόστηκαν σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, είναι σύμφωνα με τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των χωρών αυτών;

2. Γνωρίζει εάν με τα μνημόνια δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα έχουν θιγεί θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, όπως έχουν επανειλημμένως τονίσει αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

3. Σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετική μελέτη και αναφορά;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.