Quantcast
Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τη μοναδικά επωφελή για τον τόπο συμφωνία - enikonomia.gr
share

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» τη μοναδικά επωφελή για τον τόπο συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

«Είναι δυστύχημα για τη χώρα ότι έχει μια κυβέρνηση, η οποία, λόγω μνημονιακής προσήλωσης και αμερικανικής πρόσδεσης, έχει βάλει στο “ψυγείο” τη μοναδικά επωφελή για τον τόπο συμφωνία, την οποία προσωπικά, ως τότε υπουργός Ενέργειας, είχα υπογράψει με τον τότε ομόλογό μου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Πετρούπολη για την κατασκευή στο ελληνικό έδαφος αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο», δηλώνει ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Δαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, εξαιτίας μιας κυβέρνησης που επέλεξε να εξυπηρετήσει τις αμερικανικές προτεραιότητες, από πρωτοπόρος σε ένα μεγάλο στρατηγικό έργο εξαιρετικής εθνικής, ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας, όπως ο αγωγός που θα κατευθύνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Κεντρική Ευρώπη, κατάντησε ουραγός και θεατής των εξελίξεων προς μέγιστη ζημιά των οικονομικών και εθνικών μας συμφερόντων».

Για τη συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν στην Πόλη και την υπογραφή ρωσοτουρκικής συμφωνίας για τον Turkish Stream δηλώνει πως «καταδεικνύει ότι η Τουρκία του Ερντογάν επιχειρεί να αναβαθμίσει το ρόλο της, όπως επιχειρεί να ενισχύσει μια πολυδιάστατη ενεργειακή και εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα, μετά από αυτήν την εξέλιξη, δεν μπορεί να παραμένει άφωνη, να κρύβεται, να συμπεριφέρεται ως ευρωατλαντικό προτεκτοράτο και να παραπέμπει το ζήτημα του αγωγού στις ευρωενωσιακές καλένδες προς απόρριψη».

Τέλος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει εδώ και τώρα ότι είναι έτοιμη και αποφασισμένη να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση της συμφωνίας Λαφαζάνη–Νόβακ για την κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου στο ελληνικό έδαφος, μια συμφωνία απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ιδιαίτερα επωφελή για τη χώρα, αφού θα αποφέρει ετήσια δημόσια έσοδα πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεωπολιτική αναβάθμιση και νέα διεθνή ερείσματα. Η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και όλο το μνημονικό μπλοκ της χώρας πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι πολιτικά προσωρινοί σε αυτόν τον τόπο, τον οποίοι δυστυχώς θυσιάζουν και υποθηκεύουν με τον πλέον κυνικό τρόπο στις αρπακτικές ορέξεις των ΗΠΑ και των πιο αντιδραστικών κύκλων της ΕΕ».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.