Quantcast
Τσίπρας: Τρέξτε γρήγορα τη 2η αξιολόγηση, να κλείσει εάν είναι δυνατόν ακόμα και στα τέλη του Νοέμβρη - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Τρέξτε γρήγορα τη 2η αξιολόγηση, να κλείσει εάν είναι δυνατόν ακόμα και στα τέλη του Νοέμβρη

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

«Τρέξτε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση. Να κλείσει εάν είναι δυνατόν ακόμα και στα τέλη του Νοέμβρη» είναι η εντολή που -σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr- έχει δώσει ο πρωθυπουργός στο οικονομικό επιτελείο και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

«Δεν θα χρεωθεί στην Ελλάδα τυχόν καθυστέρηση. Εάν κάποιοι θελήσουν να κάνουν παιχνίδια με το χρέος, θα αναλάβουν και τις ευθύνες τους» φέρεται να εξομολογείται σε στενούς του συνεργάτες ο Αλέξης Τσίπρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η αναβολή της έγκρισης του συνόλου της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, εμπεριέχει σαφώς και ένα πολιτικό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Πολιτικό μήνυμα, για τη διαμόρφωση και την αποστολή του οποίου έπαιξε ασφαλώς πρωταγωνιστικό ρόλο ο Β. Σόιμπλε, αφού πριν την έναρξη του Eurogroup, άλλα πρόσωπα κλειδιά, όπως ο Επίτροπος Οικονομικών -και αρμόδιος για το ελληνικό πρόγραμμα εκ μέρους της Κομισιόν- Πιερ Μοσκοβισί ή ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εκταμίευσης, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Μια πρώτη εξήγηση ότι μέσω της αναβολής της εκταμίευσης της υποδόσης στάλθηκε μήνυμα στην κυβέρνηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης να τηρεί στο ακέραιο όλες της τις δεσμεύσεις, δεν αξιολογήθηκε ως επαρκής.

Το ίδιο το Eurogroup, άλλωστε, αποφάσισε πως η Ελλάδα εκπλήρωσε και τα 15 προαπαιτούμενα, πως περατώθηκε επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση και πως την προσεχή Δευτέρα, με την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση.

Το Μαξίμου ανησυχεί μήπως ο Σόιμπλε, αλλά και άλλες δυνάμεις από τους θεσμούς, θελήσουν να καθυστερήσουν τη δεύτερη αξιολόγηση, βάζοντας και άλλα θέματα στο τραπέζι ή επιμένοντας σε μέτρα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει.

Με στόχο να μην κλείσει η αξιολόγηση εντός του 2016 και συνεπώς να μην συζητηθεί το χρέος –όπως δηλαδή επιθυμεί και επιδιώκει ο Β. Σόιμπλε, που θέλει να μεταφέρει την όλη συζήτηση για μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017.

Και μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, με τις ευθύνες να επιρρίπτονται στην Ελλάδα…

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.