Quantcast
Ταραχή λόγω πλειστηριασμών - enikonomia.gr
share

Ταραχή λόγω πλειστηριασμών

δημοσιεύτηκε:

Με «διαρροές» κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν μια παλιά υπόσχεση που σχετίζεται με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου 2015 με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών είχε δεσμευθεί ότι «το ίδιο θεσμικό πλαίσιο (σ.σ.: με τα “κόκκινα” δάνεια, που ψηφίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2015) θα ισχύσει (με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα) για τα χρέη προς το Δημόσιο, ώστε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία».

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες, σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί και είναι άγνωστο εάν θα κατατεθεί ρύθμιση που να προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας για φυσικά πρόσωπα που έχουν χρέη αποκλειστικά προς το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, υπηρεσιακά στελέχη εκτιμούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι είναι δύσκολη η εφαρμογή μιας οριζόντιας λύσης για το θέμα αυτό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να μην πληρώσουν ξανά φόρους στο Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, στελέχη της τρόικας δηλώνουν άγνοια για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά θα εξετάσουν το θέμα όταν έρθουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για μονομερή ενέργεια, η κυβέρνηση πρέπει να την πάρει πίσω.

Αν και επισήμως ουδείς έχει τοποθετηθεί για προώθηση σχετικής διάταξης που να απαγορεύει ή να περιορίζει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία, ωστόσο τόσο την περασμένη Παρασκευή όσο και χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επισήμαναν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε κατάσχεση α΄ κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια οι πλειστηριασμοί ακινήτων που αφορούν την πρώτη κατοικία είναι ελάχιστοι (δεν ξεπερνούν τους δέκα) και είναι στοχευμένοι σε οφειλέτες με χρέη άνω των 100.000 ευρώ.

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ επιβεβαίωσε τα ανωτέρω, τονίζοντας ότι έχουν γίνει ελάχιστες κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και αφορούν οφειλές με 6 και 7 ψηφία.

Επί της ουσίας, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο δεν διενεργούνται, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία το επιτρέπει υπό προϋποθέσεις για χρέη άνω των 500 ευρώ.

Είναι, δηλαδή, στη διακριτική ευχέρεια των προϊσταμένων στις εφορίες, εφόσον πρόκειται για ακίνητο που αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη και καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες, να προχωρήσει ή όχι στην κατάσχεση του ακινήτου. Το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει κατασχέσεις δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι έφοροι αποφασίζουν υπέρ του οφειλέτη.

Υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην «Κ» τον προβληματισμό του για την προώθηση μιας οριζόντιας διάταξης, διερωτώμενος «τι θα γίνει εάν κάποιος μισθωτός με εισοδήματα 1.000 ευρώ μηνιαίως και ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 90.000 ευρώ δεν πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ;». Συμπλήρωσε, δε, ότι το ποσό των 1.000 ευρώ που προέρχεται από μισθοδοσία είναι ακατάσχετο, ενώ ταυτόχρονα το Δημόσιο δεν θα μπορεί να προχωρήσει στην κατάσχεση του μοναδικού του περιουσιακού στοιχείου, καθώς αυτό θα προστατεύεται. Με αυτόν τον τρόπο ο ανωτέρω δεν πρόκειται να πληρώσει ξανά φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, πρόθεση της κυβέρνησης, με βάση όσα έχουν διαρρεύσει, είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου αντίστοιχου με τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύεται η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης, ισχύει και εισοδηματικό όριο, το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν έως τρία παιδιά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.