Quantcast
«Να ξεκαθαρίσουν από την αρχή οι δανειστές τις θέσεις τους» - enikonomia.gr
share

«Να ξεκαθαρίσουν από την αρχή οι δανειστές τις θέσεις τους»

δημοσιεύτηκε:

Του Βασίλη Σκουρή

Να καταθέσουν από σήμερα τις θέσεις τους για όλα τα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης ζητά από τους θεσμούς η κυβέρνηση.

«Να ξεκαθαρίσουν από την αρχή οι δανειστές τις θέσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε χθες για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, άλλα μέλη της κυβέρνησης και στενούς του συνεργάτες, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να παίξουν στη διαπραγμάτευση όλοι οι φορείς με ανοιχτά χαρτιά.

«Παίξτε καλή άμυνα» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, μία από τις παροτρύνσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τους υπουργούς, ενώ παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης διαπραγμάτευσης.

Μεγάλη σύσκεψη την Τετάρτη για το χρέος

Οριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο τον Απρίλη, προκειμένου να έχουν αποφασιστεί νωρίτερα τα μέτρα για τη μείωση του χρέους, από το μέγεθος των οποίων θα κριθεί εν πολλοίς και ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Την Τετάρτη, άλλωστε, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου μεγάλη σύσκεψη για το θέμα του ελληνικού χρέους υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σύσκεψη ενόψει και των συναντήσεων που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και πιθανόν και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και ενόψει της πρόσκλησης Ομπάμα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ανησυχία για τα επιδόματα

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε μεγάλη συζήτηση και για τον τρόπο χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για το 2018, καθώς έκδηλη είναι η ανησυχία ότι οι θεσμοί θα ζητήσουν περικοπή των προνοιακών επιδομάτων, γεγονός, που αν συμβεί θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Στόχος της κυβέρνησης να μην δώσει στη διαπραγμάτευση περισσότερα από όσα αντέχει στον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις και να πάρει ότι μπορεί στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ μείζον θέμα είναι και οι κρατικοποιήσεις και οι φορολογικές δράσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των θεσμών.

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.