Quantcast
Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων μείωσε το κόστος προμηθειών - enikonomia.gr
share

Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων μείωσε το κόστος προμηθειών

δημοσιεύτηκε:

Εξοικειώνονται σταδιακά οι φορείς του δημοσίου με το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, με όφελος τόσο για το κόστος των προμηθειών του δημοσίου όσο και για το χρόνο εκτέλεσής των συμβάσεων αυτών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου στατιστικών και απολογιστικών στοιχείων του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία των διαγωνισμών από 2,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013, ανήλθαν στα 373 εκατ. ευρώ το 2014, στα 1,391 δισ. ευρώ το 2015 και σε άνω του 2,1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016. Παράλληλα ο μέσος χρόνος μεταξύ της διενέργειας του διαγωνισμού έως την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών μειώθηκε από τις 57 ημέρες που ήταν το 2014 και 52 που ήταν το 2015, στις 33 ημέρες το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το σύνολο της εξοικονόμησης από 0,25% που ήταν το 2014 και 10,96% το 2015, έφθασε το 20,77% το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων – Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. (www.promitheus.gov.gr) αποτελεί πληροφοριακό σύστημα καταχώρισης δεδομένων από τις αναθέτουσες αρχές και δημόσιους φορείς με σκοπό τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση στοιχείων που αφορούν τις συμβάσεις, οι οποίες συνάπτονται γραπτώς, προφορικώς ή με ηλεκτρονικά μέσα, εκτιμώμενης αξίας ίσης ή ανώτερης του ποσού των 1.000 ευρώ (άνευ ΦΠΑ) και ανεξαρτήτως διαδικασίας ανάθεσης Αναπτύσσεται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου (Γ.Γ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού. Η Αρχή βάσει των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί και αξιολογεί τη συλλογή, επεξεργασία και δημοσίευση σ’ αυτό, των στοιχείων δημοσίων συμβάσεων από τις αναθέτουσες αρχές, τις ΚΑΑ και τους αναθέτοντες φορείς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, οι φορείς που έκαναν τουλάχιστον μία ανάρτηση στο Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ φέτος τον Αύγουστο ήταν 1.672 ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ήταν 1.230. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες (συνολικά) ήταν 20.004 από 15.519 τον ίδιο μήνα πέρυσι και οι φορείς για τους οποίους υπάρχει τουλάχιστον ένας εγγεγραμμένος χρήστης (συνολικά) φέτος τον Αύγουστο ήταν 2.604 από 2.262 πέρσι ίδιο μήνα.

Ακόμη, οι εντολές πληρωμών έφτασαν φέτος τον Αύγουστο τις 61.188 ενώ πέρυσι το ίδιο μήνα ήταν 17.639, οι συμβάσεις του φετινού Αυγούστου ήταν 18.728 έναντι 10.532 πέρυσι τον Αύγουστο και οι προκηρύξεις ήταν 2.561 έναντι 1.665 τον περσινό Αύγουστο.

Αυτά αναμένεται να αναφερθούν από τους ομιλητές στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Δημόσιες Συμβάσεις Καινοτομίας που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην Αθήνα, η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, τις εργασίες του συνεδρίου, θα ανοίξουν ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Φωτάκης, θα απευθύνουν χαιρετισμό αύριο Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου.

Στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση και υποστήριξη των δημόσιων συμβάσεων καινοτομίας στην Ευρώπη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.