Quantcast
Ρωσία - Συρία - CETA στο επίκεντρο της Συνόδου, Κυπριακό στο περιθώριο - enikonomia.gr
share

Ρωσία – Συρία – CETA στο επίκεντρο της Συνόδου, Κυπριακό στο περιθώριο

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, η κατάσταση στη Συρία, η έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά (CETA), Προσφυγικό και το Brexit, θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες.

“Θα συναντηθούμε αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουμε τρία σημαντικά ζητήματα, δηλαδή τη μετανάστευση, το εμπόριο και τη Ρωσία”, αναφέρει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σε επιστολή του προς τις κυβερνήσεις και συμπληρώνει ότι κατά το δείπνο η Ύπατη Εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα των Υπουργών Εξωτερικών για τη Συρία και η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα της.

Οι 28 θα δώσουν έμφαση στη σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των οικονομικών μεταναστών στην Αφρική και να προωθήσουν αποτελεσματικά το λεγόμενο “πλαίσιο εταιρικής σχέσης συνεργασίας με μεμονωμένες χώρες”, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν, που σήμερα ξεκίνησε 5 τέτοιες συμφωνίες.

Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει μια ιδιαίτερη συζήτηση για τη συμφωνία με τον Καναδά. “Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε προς τα εμπρός”, λέει ο Ντ. Τουσκ, ο οποίος υπονοεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την περιφέρεια της Βαλλονίας του Βελγίου, που μπορεί να μπλοκάρει μονομερώς, αν δεν απαντηθούν μια σειρά από ζητήματα που θέτει, όπως για παράδειγμα την προστασία του ζαμπόν των Αρδεννών και κάποιων εξειδικευμένων βαλλονικών τυριών.

Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας (anti – dumping) και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με βασικούς εταίρους στο σύνολό τους.

Κατά το δείπνο, οι 28 θα έχουν μια στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία. “Ο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν συνολικά, μακροχρόνιες σχέσεις μας με αυτόν το σημαντικό γείτονα”, αναφέρει στο γράμμα του ο Τουσκ, ζητώντας από τους 28 ενότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα συζητηθούν και οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία, με τη Φεντερίκα Μογκερίνι να παρουσιάζει τα αποτελέσματα των συζητήσεων στο Συμβούλιο, ενώ θα ακολουθήσει υιοθέτηση των συμπερασμάτων.

Τέλος, ο Πρόεδρος θα προτείνει τη βελτίωση της λειτουργίας των Συνόδων Κορυφής, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την έναρξη των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων πολύ νωρίτερα (στις 09:00 το πρωί, αντί στις 16:00 το απόγευμα).

Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο για τις ευθύνες της Ρωσίας στη Συρία, συγκεντρώνει τις αντιδράσεις κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και θεωρείται “διπλωματικά δύσκολο”.

Επιπλέον στο κομμάτι της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα της Τουρκίας σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση της visa, αναμένεται να υπάρξει κυπριακή αντίδραση, καθώς η Κομισιόν έχει πιστοποιήσει ολοκλήρωση συγκεκριμένων δράσεων, πλην όμως η Τουρκία δεν τις εκτελεί προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (π.χ δεν έχει δικαστική συνεργασία με την Κύπρο).

Το Κυπριακό εξάλλου θα είναι σημαντικό θέμα συζήτησης στο περιθώριο της συνόδου. Προς αυτό τον σκοπό χθες βράδυ έγινε συνάντηση 45 λεπτών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Παρόντες εκτός από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και ιδιαιτέρως για την ανάγκη να περιληφθεί στα υφιστάμενα κεφάλαια που ήδη συζητούνται σύντομα και το εδαφικό. Συζητήθηκαν επιπλέον τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μέσα στο πλαίσιο της ήδη υφιστάμενης πρότασης Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων..

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας αντάλλαξαν απόψεις και για τα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής. Συμφώνησαν μάλιστα στην ανάγκη συνεχούς μεταξύ τους επαφής και πως στο περιθώριο της Συνόδου θα έχουν συναντήσεις με ομολόγους για το κυπριακό, με έμφαση στην ανάγκη, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης λύσης να μη υπάρχουν εγγυήσεις ξένων χωρών προς ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.