Quantcast
Θεσσαλονίκη: Σε «πάρκο της μέλισσας» μετατρέπεται και φέτος το Πεδίον του Άρεως - enikonomia.gr
share

Θεσσαλονίκη: Σε «πάρκο της μέλισσας» μετατρέπεται και φέτος το Πεδίον του Άρεως

δημοσιεύτηκε:

Σε ένα πάρκο…όπου κάθε διαδρομή του θα οδηγεί στον πρωταγωνιστή μέλισσα και τα προϊόντα της, μετατρέπεται και φέτος το πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί η 9η Γιορτή Μελιού και Προϊόντων Κυψέλης (21-23/10) και την οποία θα επισκεφούν αύριο περισσότεροι από πεντακόσιοι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου του νομού.

Στο πλαίσιο της γιορτής θα μοιραστούν δωρεάν στους επισκέπτες περισσότεροι από 10 τόνοι μελιού, 10.000 λουκουμάδες και 100 κιλά γιαούρτι, όπως τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παύλος Μπαγιάτης. Πρόσθεσε, δε, ότι ακόμα και αν βρέχει καταρρακτωδώς, “εμείς θα είμαστε παρόντες, προκειμένου να υποδεχθούμε το πιστό κοινό μας που και φέτος είμαι βέβαιος ότι θα μας τιμήσει με την παρουσία του”.

Επισημαίνεται ότι στους μαθητές που θα βρεθούν την 9η Γιορτή Μελιού, θα μοιραστούν ατομικά βαζάκια μελιού των 50 γραμμαρίων, ενώ το προσωπικό του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα φροντίσει για την ενημέρωσή τους. Υπογραμμίζεται, ότι και η φετινή γιορτή διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Νομού Θεσσαλονίκης και την 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθώντας τις διαδρομές στο….υπαίθριο πάρκο, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης θα ανακαλύψουν κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, κηραλοιφές, διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, προϊόντα μέλισσας, γύρη, βασιλικό πολτό -που πλέον είναι πιστοποιημένος -, κερί, πρόπολη, ποτά από μέλι, καθώς και καλλυντικά από τα προϊόντα της μέλισσας και συνταγές. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους τρόπους συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης και να παραστούν σε επίδειξη τρύγου σε παραδοσιακή μελισσοκομική σκηνή.

Ακόμα, στη διάρκεια της γιορτής θα ρέει άφθονο το τσίπουρο μελιού – με γλυκάνισο και άνευ – ενώ θα υπάρχουν, σε μικρότερη ποσότητα, ουίσκι και μπράντι μελιού. Όλα τα προϊόντα που θα διατεθούν στη γιορτή θα είναι ελεγμένα για την αγνότητα και τη γνησιότητά τους.

Η τελετή έναρξης της γιορτής θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 7 το απόγευμα και θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: “ο μαγικός κόσμος της μέλισσας”, από την επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, δρ. Χρύσα Τανανάκη, ενώ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση μεταξύ του κοινού και των επιστημόνων του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του ΑΠΘ.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης, τη δυνατότητα να συζητήσουν απευθείας με παραγωγούς και επιστήμονες για τη μέλισσα και τα προϊόντα της – αντίστοιχη συζήτηση θα γίνει και την Κυριακή – και στη συνέχεια θα μπορέσουν να απολαύσουν μια μουσική βραδιά με το καλλιτεχνικό σχήμα Muses of Greece “Γιατρούς”. Η γιορτή μέλισσας καιμελισσοκομικών προϊόντων θα λειτουργεί το τριήμερο 21 – 23 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ.

Η μελισσοκομία στην Ελλάδα σε αριθμούς – πτώση πωλήσεων 10% στα χρόνια της κρίσης

Η μελισσοκομία αντιπροσωπεύει το 2,5% της παγκόσμιας ζωικής παραγωγής, υπάρχουν 65 εκατομμύρια κυψέλες, που δίνουν 1,5 εκατ. τόνους μέλι το χρόνο, με την Κίνα να κατέχει τα “πρωτεία”, ενώ η ΕΕ συνεισφέρει σε ποσοστό 25%.

Η Ελλάδα, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαγιάτης, μπορεί να βρίσκεται στην έκτη θέση, όσον αφορά την παραγωγή, με 16.000 τόνους μελιού ετησίως, ωστόσο, κατέχει τη δεύτερη θέση στον αριθμό κυψελών και την πρώτη σε ό,τι αφορά την πυκνότητά τους (10 κυψέλες/τετραγωνικό χλμ).

Από τη συνολική παραγωγή, η Ελλάδα εξάγει περισσότερους από 520.000 τόνους και εισάγει 2.200 τόνους μελιού, με την κατανάλωση να ισοδυναμεί σε 1,8 κιλά ανά άτομο το έτος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγιάτη, οι εισαγόμενες ποσότητες μελιού ίσως και να υπερβαίνουν τους 10.000 τόνους ετησίως, ενώ ο κλάδος πλήττεται και από την οικονομική κρίση, που έχει κοστίσει σε μείωση πωλήσεων, ύψους άνω του 10% για τους παραγωγούς.

Ανέφερε, επίσης, ότι “αποτέλεσμα των αθρόων εισαγωγών είναι να υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελληνικού μελιού και να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός στο θέμα της τιμής, που παραμένει στα 8 ευρώ το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε 30-35 ευρώ ανά κυψέλη σε ετήσια βάση και με τον ΦΠΑ να καλπάζει”.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση φαρμάκων στη μελισσοκομία, σημείωσε ότι “ναι μεν είμαστε κατά της χρήσης αντιβιοτικών στις κυψέλες, αλλά θα πρέπει να επιδοτηθεί η έρευνα και να βρεθούν τα φάρμακα εκείνα που θα παραχθούν, θα εγκριθούν κι έτσι θα χρησιμοποιηθούν άφοβα από τους μελισσοκόμους”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγιάτη, το ελληνικό μέλι, ως άκρως ποιοτικό, εξάγεται ολοένα και περισσότερο σε Μ. Ανατολή, Β. Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία και σημείωσε ότι βασικό μέλημα όλων των εμπλεκομένων με το μέλι παραμένει το προϊόν να αποκτήσει ταυτότητα και στις συσκευασίες να τοποθετηθεί το σήμα ελληνικότητας. “Θέλουμε την καρδούλα με την ελληνική σημαία, είπε χαρακτηριστικά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.