Quantcast
Εξωδικαστική ρύθμιση μόνο για εταιρείες με μεγάλα χρέη ζητεί η τρόικα - enikonomia.gr
share

Εξωδικαστική ρύθμιση μόνο για εταιρείες με μεγάλα χρέη ζητεί η τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτά παραμένουν ακόμη πολλά κρίσιμα ζητήματα επί του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Αν και το απόγευμα της Κυριακής, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, δόθηκε η εντύπωση ότι υπάρχει συμφωνία, αυτή φαίνεται να περιορίζεται μόνο στην αναγκαιότητα του μηχανισμού εξωδικαστικής διευθέτησης. Χθες συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ νέα συνάντηση του υπουργού με τους επικεφαλής των ελεγκτών θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

Η σημαντικότερη διαφωνία φέρεται να έγκειται στο ποιες επιχειρήσεις θα υπαχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Οι δανειστές επιθυμούν την υπαγωγή των επιχειρήσεων εκείνων μόνο που έχουν μεσαία και μεγάλα χρέη, κάτι που εάν ισχύσει εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός της διαδικασίας περί τις 300.000 επιχειρήσεις.

Οι επιφυλάξεις των θεσμών έχουν να κάνουν με τον όγκο των υποθέσεων που θα κληθούν να αναλάβουν οι 2.500 μεσολαβητές που είναι μέχρι σήμερα πιστοποιημένοι, εκφράζοντας φόβους ότι ο νέος νόμος θα έχει την τύχη του νόμου Κατσέλη, που συσσωρεύει αιτήματα, τα οποία διαχειρίζεται με σημαντική καθυστέρηση.

Για το λόγο αυτό προτείνουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, στην οποία ο μεσολαβητής έχει κυρίαρχο ρόλο, να εντάσσονται οι επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη, ενώ για τους υπόλοιπους να εφαρμόζεται το αυτοματοποιημένο σύστημα ρύθμισης των οφειλών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, εξετάζεται μάλιστα το αυτοματοποιημένο σύστημα να προβλέπει 3 – 4 διαφορετικά σενάρια-λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, πάντως, επιμένουν ότι η διαδικασία που εξωδικαστικού μηχανισμού μπορεί να λειτουργήσει και για μικρότερα χρέη, στον βαθμό μάλιστα που ο αριθμός των μεσολαβητών αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά το κατά πόσον ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» θα μπορεί να εφαρμοστεί και στις οφειλές προς το Δημόσιο, η διαφωνία παραμένει. Τόσο το υπουργείο Οικονομίας, ως εμπνευστής του σχεδίου, όσο και οι θεσμοί φέρονται να προκρίνουν τη διαγραφή όσων οφειλών θεωρούνται ανείσπρακτες.

Αυτό απαιτεί προηγούμενη αξιολόγηση από το υπουργείο Οικονομικών, που από την πλευρά του φέρεται να μην συναινεί στην πλήρη διαγραφή τους. Οι παρακρατούμενοι φόροι ΦΠΑ και ΦΜΥ φέρονται, προς το παρόν, να εξαιρούνται από κάθε συζήτηση για «κούρεμα» και ζητούμενο είναι το κατά πόσο η διαγραφή -εάν τελικώς γίνει αποδεκτή ως πρακτική- θα επεκταθεί και στη βασική οφειλή ή θα περιοριστεί μόνο στους τόκους και τις προσαυξήσεις.

Το θέμα της διάρκειας της ρύθμισης παραμένει ανοιχτό, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ζητούν αυτή να παραμείνει σε εφαρμογή για διάστημα λιγότερο και του ενός έτους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.