Quantcast
Οι έξι λόγοι που εξόργισαν τους συνταξιούχους - enikonomia.gr
share

Οι έξι λόγοι που εξόργισαν τους συνταξιούχους

δημοσιεύτηκε:

Εκρυψαν την αλήθεια, μαγείρεψαν τις μειώσεις στις συντάξεις και κορόιδεψαν κατά προκλητικό τρόπο τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό τα περήφανα γηρατειά βγήκαν στους δρόμους καταγγέλλοντας στο πανελλήνιο την κυβέρνηση και τους υπουργούς της ως «ψεύτες».

Πριν από λίγες μέρες, όταν οι συνταξιούχοι «λούστηκαν» με χημικά για να μην περάσουν έξω από το Μαξίμου στην Ηρώδου Αττικού, ο υπουργός, που τους έστειλε επιστολές για να τους ενημερώσει για τις μειώσεις, είχε πει μέσες άκρες: «Καλά κάνουν και βγαίνουν στους δρόμους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Μας βοηθάνε κι εμάς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Από αυτή τη διαπραγμάτευση προέκυψαν μειώσεις ως 54% στις επικουρικές και από αυτό το μήνα μαζί με το 50ευρο των αναδρομικών περικοπών οι μειώσεις φτάνουν στο 79,5%! Ποιος δεν θα έλεγε ψεύτες εκείνους που πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για μεσοσταθμικές μειώσεις 10% το πολύ.

Αφαντοι

Χθες όμως ανάμεσα στο μέγα πλήθος των 10.000 και πλέον συνταξιούχων δεν εθεάθη πουθενά ούτε ο κ. Κατρούγκαλος ούτε ο υφιστάμενός του, εκτελών χρέη υφυπουργού, κ. Πετρόπουλος, ούτε καν ο αρμόδιος για τις συντάξεις… και πολυπράγμων γενικός γραμματέας κ. Φράγκος (σ.σ.: για τον οποίο υπήρξαν φήμες περί παραίτησης πριν από ένα περίπου μήνα που ο ίδιος διέψευδε). Η ασφάλεια των γραφείων τους και τα κατεβασμένα αστυνομοκρατούμενα ρολά στην κεντρική είσοδο του υπουργείου στην οδό Σταδίου ήταν, καθώς φαίνεται, η απάντηση της ηγεσίας του υπουργείου στους συνταξιούχους που τους παρότρυνε να διαδηλώσουν γιατί «βοηθάνε την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση».

Η διαδήλωση έγινε, ψεκασμοί με χημικά δεν υπήρξαν, αλλά η βουή και η φωνή των συνταξιούχων ταρακούνησε το παράλληλο σύμπαν της κυβέρνησης.

Λόγοι εξαγρίωσης

Γιατί όμως έφτασαν οι συνταξιούχοι να καταγγέλλουν με οργή ως «ψεύτες» τους κυβερνώντες; Υπάρχουν 6 τουλάχιστον λόγοι που τεκμηριώνουν την οργισμένη αντίδρασή τους στο θέμα των επικουρικών:

1. Οι μειώσεις που έγιναν αφαίρεσαν μεγάλα ποσά από τις συντάξεις. Δεν ήταν ποτέ 10%, όπως έλεγε το υπουργείο, αλλά έφτασαν στο 55%. Κόπηκαν 100, 200 και 250 ευρώ από επικουρικές συντάξεις. Ποσά ασύλληπτα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα 100 ή 150 ευρώ είναι οι αγορές του μήνα για πολλούς συνταξιούχους.

2. Ο μαθηματικός τύπος που χρησιμοποιήθηκε στον επανυπολογισμό και εντέλει στη μείωση των επικουρικών που είχαν άθροισμα και τις κύρες πάνω από 1.300 ευρώ.

3. Δεν εξηγήθηκε σε καμία από τις 260.000 επιστολές που έστειλε ο κ. Κατρούγκαλος με ποιον τύπο έγινε η μείωση.

4. Οι επιστολές δεν εξηγούσαν ούτε καν ότι τα ποσά που διαβάζουν οι συνταξιούχοι είναι μικτά και περιλαμβάνουν το φόρο, την εισφορά ασθένειας και τις κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές.

5. Μειώθηκαν όχι μόνο οι επικουρικές αλλά έπεσε «ψαλίδι» στα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται στους δικαιούχους με προστατευόμενα μέλη ή με αναπηρία.

6. Η κυβέρνηση και του υπουργείο Εργασίας κατήγγειλαν ότι γίνεται προπαγάνδα και κατασκευάζονται θέματα από τα Μέσα Ενημέρωσης για τις συντάξεις και ότι παραπληροφορούν τον κόσμο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.