Quantcast
Σε γραμμή… Κατρούγκαλου η 30άρα διάδοχός του - enikonomia.gr
share

Σε γραμμή… Κατρούγκαλου η 30άρα διάδοχός του

δημοσιεύτηκε:

Στους ώμους της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου, που είναι το νεότερο ηλικιακά μέλος του υπουργικού συμβουλίου, πέφτει το μεγαλύτερο άχθος της -σε εξέλιξη- διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η Έφη Αχτσιόγλου διαδέχθηκε τον πολιτικό της προϊστάμενο Γιώργο Κατρούγκαλο στον υπουργικό θώκο του υπουργείο Εργασίας και πλέον καλείται να συνεχίσει το έργο του, αντιμετωπίζοντας τα μέλη του κουαρτέτου στην πρώτη γραμμή της μάχης ως μέλος της κυβέρνησης.

Η προηγούμενη θητεία της ως διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Εργασίας θεωρείται ότι την έχει οπλίσει με την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, για τις υψηλές απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών, αλλά και την αναγκαία αντίληψη για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθεί απέναντι στους εκπροσώπους των θεσμών.

Σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις

Πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Αλέξη Τσίπρα, ήταν το στήριγμα του απερχόμενου υπουργού Εργασίας στις επίπονες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τις αλλαγές στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό.

Το εγκώμιό της έπλεξε χθες ο προκάτοχός της λέγοντας ότι «στην θέση του υπουργού Εργασίας είναι άμεσος συνεργάτης μου (σ.σ. η κ. Αχτσιόγλου), για να προσθέσει ότι «ουσιαστικά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σαν να είμαι εγώ».

Πλέον ως διάδοχος του Γιώργου Κατρούγκαλου θα κληθεί να υπερασπίσει τις κυβερνητικές θέσεις για τα εργασιακά απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών.

Ως η στενότερη συνεργάτης του απερχόμενου υπουργού Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου μέχρι σήμερα ήταν αυτή που διαμόρφωνε σε μεγάλο βαθμό την διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό καλείται πλέον να συνεχίσει να πράττει ως υπουργός.

Η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε το στίγμα των προθέσεών της για την πολιτική που θα συνεχίσει ως υπουργός Εργασίας λέγοντας προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία της κυβέρνησης ότι «συνεχίζουμε συντεταγμένα το έργο μας στο υπουργείο Εργασίας».

Όσοι συνεργάστηκαν μαζί της λένε ότι πρόκειται για μια αξιόλογη νομικό με υψηλότατου επιπέδου γνώσεις στο εργατικό δίκαιο και την νομοθεσία, ούσα διδάκτορας Εργατικού Δικαίου, μεθοδική, εργατική και ψύχραιμη, κάτι που σίγουρα κρίνεται απαραίτητο -αν όχι προαπαιτούμενο- στις απαιτητικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Δικηγόρος με διδακτορικό στο Εργατικό Δίκαιο

Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε πριν από 31 χρόνια στα Γιαννιτσά της Πέλλας. Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή, Άρι Καζάκου.

Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από τα φοιτητικά της χρόνια ανέπτυξε πολιτική και κομματική δράση τόσο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές του 2014. Μετά τις ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Οι δηλώσεις που προκαλούν κριτική

Η νυν υπουργός Εργασίας ως κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναπτύξει έντονη ρητορική κατά της τρόικας και των θεσμών πριν τις εκλογές του 2015. Οι θέσεις που κατά καιρούς διατύπωσε είναι τώρα αντικείμενο σφοδρής κριτικής προς το πρόσωπό της. Η Έφη Αχτσιόγλου μόλις έγινε γνωστό ότι υπουργοποιείται απενεργοποίησε την προσωπική της ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε δηλώσει πως «το δίκιο το φτιάχνουν οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες της τρόικας», ενώ συμμετείχε σε κινητοποιήσεις εργαζομένων σε πολυεθνικές εταιρίες. «Οι μαζικές απολύσεις η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων το κλείσιμο των εταιριών δεν είναι το δίκιο. Είναι οι νόμοι τους. Το δίκιο το φτιάχνουν οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες της τρόικας. Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί είμαστε σκυφτοί σύντροφοι. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι και τότε αυτοί θα είναι σκυφτοί» δήλωνε το 2014 η -πλέον- υπουργός Εργασίας σε επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ σε εργοστάσιο.

Σε ομιλία της λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αναφερόταν, μεταξύ άλλων σε: κατάργηση των μνημονίων, αφορολόγητο για όλους στις 12.000 ευρώ, διανομή κάρτας σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων με απαγόρευση της εξαγοράς τους από ξένα funds, αναστολή πλειστηριασμών, 751 ευρώ κατώτατο μισθό και κατάργηση των μαζικών απολύσεων.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.