Quantcast
Ακέφαλο σε κρίσιμη περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ - enikonomia.gr
share

Ακέφαλο σε κρίσιμη περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ

δημοσιεύτηκε:

Κενή ενδέχεται να μείνει για ένα διάστημα η «ηλεκτρική καρέκλα» του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ μετά την υπουργοποίηση του προέδρου του, Στέργιου Πιτσιόρλα. Και αυτό ενώ οι εκκρεμότητες είναι σοβαρές, όπως για παράδειγμα η έλευση της προθεσμίας της 14ης Νοεμβρίου για την παράδοση του Ελληνικού, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Αν και το Ταμείο διαθέτει και διευθύνοντα και εντεταλμένο σύμβουλο, απουσιάζει πλέον μια επισπεύδουσα φυσιογνωμία. Το δημόσιο πρόσωπο δηλαδή του οργανισμού αλλά και αυτό που θα διαχειρίζεται την επικοινωνία με την κυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο Στ. Πιτσιόρλας.

Αλλά καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί τον πιο προσφιλή στόχο κριτικής της αριστερής και όχι μόνον πτέρυγας της αριστερής κυβέρνησης και επειδή η όποια διοίκηση τοποθετηθεί θα τύχει υποχρεωτικά της αξιολόγησης του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου, όταν αυτό συσταθεί, η τοποθέτηση κάποιας εμβληματικής ή απλώς κατάλληλης επιλογής νέου επικεφαλής «σκοντάφτει» στη διστακτικότητα των δυνητικών υποψηφίων.

Αυτά την ώρα που πρέπει να γίνει και η επικαιροποίηση του σχεδίου αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, το λεγόμενο Asset Development Plan (ADP), στο οποίο θα πρέπει να προσδιοριστεί κατεύθυνση και για τις αποκρατικοποιήσεις κρίσιμων συμμετοχών του όπως στη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Επιπλέον στις άμεσες εκκρεμότητες του Ταμείου είναι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η παράδοση του Ελληνικού και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, το κλείσιμο της σύμβασης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για ΟΛΘ, ΕΕΣΣΤΥ, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τη μαρίνα Πύλου και η εκκίνηση των διαγωνισμών για Εγνατία Οδό και μαρίνα Αλίμου.

Το θέμα της ηγεσίας του ΤΑΙΠΕΔ τυπικά αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, αλλά απαιτεί de facto σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου όπως βέβαια και των θεσμών, ειδικά καθώς η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και η έναρξη λειτουργίας του νέου υπερταμείου περιλαμβάνονται στις ουσιαστικές προτεραιότητες των δανειστών. Ομως το ΤΑΙΠΕΔ αυτή τη στιγμή έχει και ελλιπές διοικητικό συμβούλιο, καθώς με την επικείμενη αποχώρηση Πιτσιόρλα μένει με τρία αντί πέντε μέλη που προβλέπεται, καθώς άλλο ένα μέλος έχει αποχωρήσει προ καιρού και έχει αναλάβει θέση στην κυβέρνηση.

Πιθανότερο λοιπόν σενάριο για το άμεσο μέλλον θεωρείται να συνεχίσει το Ταμείο να «τρέχει» υπό την υπάρχουσα εναπομένουσα διοίκηση και να στελεχωθεί πλήρως όταν καταλήξει ο υπουργός Οικονομικών σε συμφωνία με τους δανειστές τόσο για το διοικητικό συμβούλιο του νέου υπερταμείου, τη μητρική δηλαδή εταιρεία του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και για το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται επίσης πως στις συνελεύσεις του Διοικητικού Συμβουλίου συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι διορισμένοι από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Τη δε λειτουργία του Ταμείου υποστηρίζει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που αποτελείται από επτά άτομα εκ των οποίων τα τέσσερα τοποθετεί το Δ.Σ. και τα άλλα τρία οι θεσμοί.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι επιφορτισμένο στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου με την είσπραξη συνολικά 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως και το 2018. Ειδικότερα, είχαν προϋπολογιστεί 2,5 δισ. για το 2016, 2,2 δισ. για το 2017 και 1,1 δισ. για το 2018. Ηδη η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε κατεβάσει τον πήχυ στα 2 δισ. φέτος, υπολογίζοντας, κατά πληροφορίες, πως εάν λάβει το 1,234 δισ. για τα 14 περιφερειακά με τα έσοδα από ΟΛΠ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αστέρα, κάποια ακίνητα και ενδεχομένως και την παράταση της παραχώρησης του ΔΑΑ, θα τα πλησιάσει ή και θα τα υπερβεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.