Quantcast
Στο ΕΣΠΑ το έργο για τη δημιουργία χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών στις Περιφέρειες - enikonomia.gr
share

Στο ΕΣΠΑ το έργο για τη δημιουργία χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών στις Περιφέρειες

δημοσιεύτηκε:

Eντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, η πράξη: «Προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας χώρων τροφοδοσίας αρπακτικών πτηνών στις περιφέρειες της χώρας πλην του Νοτίου Αιγαίου και της Στερεάς Ελλάδας».

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 49.674 ευρώ και υπεύθυνη υπηρεσία είναι η διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρσης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση του αριθμού των αρπακτικών πτωματοφάγων πτηνών στην Ελλάδα που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (π.χ ανθρωπογενή όχληση στις περιοχές φωλιάσματος, μείωση διαθέσιμης τροφής κλπ). Ένα διαχειριστικό μέτρο που μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα σχετικά με την επανάκαμψη του πληθυσμού και την κατανομή του, είναι η παροχή συμπληρωματικής τροφής σε πτωματοφάγα αρπακτικά πτηνά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (ταΐστρες).

Το μέτρο αυτό στις περιοχές που εφαρμόστηκε κρίθηκε ως αποτελεσματικό και επιτυχημένο διαχειριστικό εργαλείο και συνέβαλε στην αύξηση της αναπαραγωγής των πτηνών στις περιοχές με χαμηλή διαθεσιμότητα φυσικής τροφής, την επανεποίκηση περιοχών που είχαν εγκαταλειφτεί για τον ίδιο λόγο, προσφέροντας ασφαλή τροφή εκεί όπου παρατηρείται έντονη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και άλλοι ανασταλτικοί παράγοντες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.