Quantcast
Πως «διάβασε» ο κυπριακός Τύπος την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Πως «διάβασε» ο κυπριακός Τύπος την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Οι συνομιλίες του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προβάλλονται ειδησεογραφικά στις πρώτες σελίδες των σημερινών ελληνοκυπριακών εφημερίδων. ΟΙ Τίτλοι των σχετικών ρεπορτάζ είναι:

«Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ»: «Εγγυημένη επιτυχία δεν σημαίνει ότι υπάρχει. Πιθανό να υπάρξει συμφωνία αυτή τη φορά, λέει ο Αμερικανός πρόεδρος».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: «Ομπάμα – Τσίπρας, συζήτησαν το Κυπριακό».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Μπαράκ Ομπάμα: Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

«ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Ιστορική ευκαιρία η λύση στην Κύπρο. Στην ατζέντα των συνομιλιών του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «Αισιόδοξος, αλλά συγκρατημένα. Ομπάμα: Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε δύο ηγέτες προσηλωμένους στην εξεύρεση συμβιβασμού».

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρέκαμψε την ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να πείσει τον πρόεδρο της Τουρκίας να θέσει τέλος στην κατοχή της Κύπρου. Αντίθετα, σημειώνουν, οι κκ Παυλόπουλος και Τσίπρας στις τοποθετήσεις τους για απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων ήταν κατηγορηματικοί. Επίσης, σημειώνεται ότι οι αναφορές του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό είναι χωρίς “πολιτική ισχύ” και ότι απέφυγε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι φθάνει στην Αθήνα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για διαβουλεύσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων την Κυριακή στην Ελβετία.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα και σε αυτή θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ το βράδυ θα δεχθεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο , ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των υπόλοιπων ελληνικών κομμάτων.

Τον Κύπριο πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.