Quantcast
Αίτημα από επτά ξένες εταιρείες για διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών - enikonomia.gr
share

Αίτημα από επτά ξένες εταιρείες για διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών

δημοσιεύτηκε:

Έτοιμες να προχωρήσουν σε δραστικές ρυθμίσεις των καθυστερούμενων οφειλών είναι οι τράπεζες και περιμένουν τις παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο που θα τους λύσουν τα χέρια.

Εμφαση θα δοθεί στην αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών οφειλών, και προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει τόσο ο εξωδικαστικός μηχανισμός όσο και ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταθέσει αιτήματα περισσότερες από 7 ξένες εταιρείες -αλλά και μεικτά σχήματα ξένων και ελληνικών συμφερόντων- για να λάβουν άδεια προκειμένου να προχωρήσουν στη διαχείριση αλλά και στην εξαγορά καθυστερούμενων οφειλών.

Ανάμεσα στα σχήματα που αναμένεται να αδειοδοτηθούν πρώτα είναι αυτό της Aktua Hellas και του KKR.

Οι άδειες θα αρχίσουν να δίνονται αφού ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και με την προϋπόθεση ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν σε καλύτερα επίπεδα από τα σημερινά.

Στην πλατφόρμα διαχείρισης της Aktua Hellas συμμετέχει με 55% η Alpha Bank και με 45% η ισπανική Aktua. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της Alpha, η τράπεζα έχει ολοκληρώσει την επιλογή των προβληματικών δανείων -που είναι στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά- που θα περάσουν στην εν λόγω πλατφόρμα προς διαχείριση.

Πλατφόρμα

Ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης σε συνεργασία με την εταιρεία KKR έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες Eurobank και Alpha -στο σχήμα ενδέχεται να συμμετάσχει και η Τράπεζα Πειραιώς. Η εταιρεία Manco, συμφερόντων KKR, θα αναλάβει τη διαχείριση προβληματικών επιχειρηματικών δανείων 1,2 δισ. ευρώ. Η Manco θα αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ για διαχείριση, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης δανείων ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο θα συμμετέχει και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Σημειώνουμε ότι προς διαχείριση μπορεί να δοθεί το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ακόμα και τα δάνεια με υποθήκη σε πρώτη κατοικία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με το Έθνος, είναι ύψους 108 δισ. ευρώ, ενώ για να προχωρήσει η διαχείρισή τους και το φορολογικό καθεστώς έχει εξομοιωθεί με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και τα κόστη υποθηκοφυλακείου μειώθηκαν σημαντικά, ώστε να διευκολυνθεί η ανάθεση διαχείρισης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.