Quantcast
Έλλειψη συντονισμού για το προσφυγικό εντοπίζουν οι δήμαρχοι - enikonomia.gr
share

Έλλειψη συντονισμού για το προσφυγικό εντοπίζουν οι δήμαρχοι

δημοσιεύτηκε:

Την έλλειψη συντονισμού σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που έχει προκύψει εδώ και ενάμιση χρόνο με το προσφυγικό, στηλίτευσε ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, μιλώντας σε ειδική ενότητα για το θέμα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

«Δυστυχώς, οι εθνικοί μηχανισμοί ανταπόκρισης της κρίσης, δεν έχουν καταφέρει να είναι αποτελεσματικοί και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μετατρέπει λειτουργικά προβλήματα σε πολιτικά», είπε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Βουρνούς, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, γιατί κανείς δεν έχει την πλήρη ευθύνη της κατάστασης».

Παράλληλα, έθεσε ως σημαντικό ζήτημα την έλλειψη πληροφόρησης μεταξύ των προσφύγων, οι οποίοι δεν ενημερώνονται εξ’ αρχής, για το άσυλο και τις διαδικασίες. «Η τεταμένη κατάσταση στην οποία ζουν έχει ως αποτέλεσμα, επανειλημμένες προσπάθειες αυτοκτονίας και εγκληματικότητα που καταγράφεται κυρίως μεταξύ τους» είπε ο δήμαρχος Χίου. «Καταγράφεται, όμως παράλληλα», συμπλήρωσε, «κοινωνική ένταση, διχασμός και απώλεια του αισθήματος ασφάλειας, με το προσφυγικό να έχει αναδειχθεί ως το μοναδικό θέμα στον δημόσιο διάλογο, ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος».

Το παράπονό του, γιατί η πολιτεία ακόμα και σήμερα, δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό και την απαίτηση να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό η τοπική αυτοδιοίκηση, εξέφρασε από την πλευρά του και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανηιλίδης, προσθέτοντας ότι ο Γιάννης Μουζάλας, «διολισθαίνει σε μια κακή προσέγγιση του προβλήματος, σε σχέση με την συνεργασία του με την τοπική αυτοδιοίκηση που είχε ξεκινήσει καλά».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.