Quantcast
Συντάξεις: «Κλοπή» στα ασφαλιστικά ταμεία από το 2017 - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: «Κλοπή» στα ασφαλιστικά ταμεία από το 2017

δημοσιεύτηκε:

Αυξημένο κίνδυνο απόκρυψης εισοδημάτων σε εφορία και Ταμεία, περαιτέρω μείωσης των εσόδων του Ασφαλιστικού και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ενός νέου «κουρέματος» των συντάξεων, αν «πέσουν έξω» οι εισπράξεις, «κρύβει» ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών (με βάση το δηλούμενο εισόδημα) από το 2017 και μετά.

Ο αρχικός υπολογισμός των εισφορών στα εισοδήματα του… 2015 σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο έως ότου υπάρξει δυνατότητα ακριβόχρονης δήλωσης και ελέγχου των εισοδημάτων, μπορεί να δώσει μια προσωρινή σταθερότητα στα έσοδα, όμως, οι συμψηφισμοί που θα γίνονται «εκ των υστέρων» και, αργότερα, η εξατομίκευση και η μηνιαία διακύμανση των ασφαλίστρων, ανάλογα με το εισόδημα το οποίο θα δηλώνεται, δεν εγγυώνται τη σταθερή ροή των εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, παραδέχονται τα στελέχη των Ταμείων.

Τον κίνδυνο αυτό επισήμαναν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι εκπρόσωποι των Θεσμών ζητώντας να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες έτσι ώστε να εντοπίζεται το πραγματικό εισόδημα και να μην υποχωρήσουν, κι άλλο, τα έσοδα από τις εισφορές καθώς ήδη υπάρχει εκτεταμένη αδήλωτη εργασία στην κατηγορία των μισθωτών και επικράτηση των προσλήψεων με… μισό μισθό και μισές εισφορές.


«Κλειδί» το εισόδημα

«Κλειδί» για το ύψος των επιβαρύνσεων, για όσους δεν είναι μισθωτοί, θα είναι από το 2017 το δηλούμενο εισόδημα δίνοντας ισχυρό αντικίνητρο για τη δήλωση και την ασφάλιση υψηλών εισοδημάτων. Εκτός από την αποφυγή φορολογίας, η δήλωση χαμηλού εισοδήματος θα σημαίνει, ταυτόχρονα, και μικρότερη εκταμίευση ποσού για την ασφάλιση. Τα νομοθετημένα όρια, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, επί των οποίων θα υπολογίζονται οι εισφορές δίνουν τις διαφορές:


• Το κατώτατο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι 7.032,96 ευρώ (586,08 ευρώ τον μήνα), για τους κάτω της πενταετίας αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (γιατροί , δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.) και τους αγρότες 4.922,4 ευρώ (410,20 ευρώ τον μήνα). Δηλαδή η μηνιαία εισφορά για τον κλάδο της σύνταξης (20%) θα είναι από 82,04 ευρώ έως 117,21 ευρώ. Σε περίπτωση ζημιών, μάλιστα, θα καταβάλλεται το ελάχιστο προβλεπόμενο των εισφορών (σαν να έχει κάποιος το τεκμαρτό χαμηλότερο εισόδημα).

• Το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών θα είναι τα 70.320,00 ευρώ (5.860 ευρώ τον μήνα) οπότε το ασφάλιστρο μόνο για τον κλάδο της σύνταξης θα φτάνει τα 1.172,16 ευρώ…

• Σε περίπτωση συρροής μισθωτής εργασίας και παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών («μπλοκάκι») το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι εκείνο που αποκτάται από την οικεία δραστηριότητα. Ενώ όσοι απασχολούνται με έμμισθη σχέση εργασίας, αλλά, έχουν και «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών λόγω διπλής δραστηριότητας προβλέπεται, σύμφωνα με την Ημερησία, εισφορά από τη σχέση μισθωτής εργασίας (στην οποία και καταβάλλει το 1/3 ο μισθωτός και τα 2/3 ο εργοδότης) και εισφορά για τα εισοδήματα που λαμβάνουν από ελεύθερη άσκηση του επαγγέλματος με βάση τη γενική υποχρέωση (χωρίς όμως να εφαρμόζεται σε αυτήν την περίπτωση το κατώτατο όριο στο εισόδημα), σύμφωνα με το νδικηγόρο Διον. Ρίζο.




share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.