Quantcast
Αρχές 2017 η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Αρχές 2017 η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες σε ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Πρόκειται για τρεις δέσμες: η πρώτη επιμηκύνει από 28 σε 32,5 έτη την αποπληρωμή ομολόγων μέρους του χρέους. Η δεύτερη μετατρέπει ομόλογα 42 δισ. ευρώ με κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά, ενώ ο ΕΜΣ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα σε ανταλλαγές ομολόγων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το τρίο σκέλος περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί των επιτοκίων που αφορούσαν το δεύτερο πρόγραμμα.

Ο κ. Ρέκλινγκ διευκρίνισε ότι το κόστος θα είναι ελάχιστο για τον ΕΜΣ, ενώ θα υπάρξει ένα κόστος για την Ελλάδα από τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά που είναι ψηλότερα, ωστόσο όπως είπε αυτό θα αντισταθμιστεί σε βάθος χρόνου από τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη μείωση του χρέους. Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που ζητούσε το ΔΝΤ, αλλά όπως επισήμανε ο κ. Ντέϊσελμπλουμ τα μέτρα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και δεν πρόκειται να αποφασιστούν τώρα. Αυτό θα γίνει στα μέσα του 2018 με το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Εκκρεμεί η δεύτερη αξιολόγηση


Από εκεί και πέρα, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε βασικά θέματα, κυρίως στα εργασιακά. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα οι θεσμοί προκειμένου να κλείσουν την αξιολόγηση. Στη διάρκεια των συζητήσεων αυτών ένα δύσκολο θέμα θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τη Δευτέρα στο Εurogroup συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά τη λήξη του μνημονίου το 2018. Το διάστημα που θα υποχρεωθεί η Ελλάδα σε αυτά τα πλεονάσματα θα είναι 3, 5 ή 10 χρόνια, αυτό θα το δούμε με τη λήξη του προγράμματος είπε ο κ. Ντεϊσελμπλουμ. Στην Αθήνα οι θεσμοί, εκτός από τη διασφάλιση του πλεονάσματος 3,5 του ΑΕΠ για το 2018, θα πρέπει επίσης να συμφωνήσουν και σε ένα μηχανισμό «σοβαρών μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εurogroup, που θα διασφαλίζει το στόχο και τα επόμενα χρόνια.

Πάντως, το βέβαιο είναι πως η επίτευξη συνολικής συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετατίθεται πλέον για τον Ιανουάριο του 2017.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.