Quantcast
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του 2018 - enikonomia.gr
share

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του 2018

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Από σήμερα αρχίζει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τις κοινοτικές υπηρεσίες και τα στελέχη του μηχανισμού σταθερότητας να μεταβαίνουν στο Λουξεμβούργο, για να κάνουν πράξη τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις του Eurogroup.

H απόφαση ήταν ξεκάθαρη ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ήταν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού για την 2η – και αυτό ξεκινάει αύριο.

Στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίστηκε ότι τα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 3,5% για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν αποτελούν όρο για την επίτευξη της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού και θα συζητηθούν μετά την σύναψη της αρχικής συμφωνίας, στις αρχές του 2017 και όχι τώρα.

Μάλιστα, η αίσθηση είναι πως όταν συναφθεί η συμφωνία για τη συνολική διάρκεια του 3,5% (το πόσα χρόνια θα κρατήσει), θα απαιτηθεί να υπολογιστούν μέτρα μόνο για 3 χρόνια και όχι για παράδειγμα 10 (αν υποτεθεί ότι υπάρξει συμφωνία για 10 χρόνια).

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το 3,5% μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του 2018, αλλά το ΔΝΤ διαφωνεί διότι υποεκτιμά την καλύτερη από το αναμενόμενο απόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2016, την απόδοση των ήδη ειλημμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, ενώ πιστεύει ότι θα υπάρξει μικρότερη εξοικονόμηση και από το συνταξιοδοτικό (ενώ οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αυτό έχει κλείσει).

Πάντως, οι Βρυξέλλες και οι εταίροι είναι έτοιμοι να παράσχουν στο ΔΝΤ και τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία μπορούν εύκολα να ποσοτικοποιηθούν.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.