Quantcast
Δεύτερη αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια περιμένει η ΕΚΤ για το QE - enikonomia.gr
share

Δεύτερη αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια περιμένει η ΕΚΤ για το QE

δημοσιεύτηκε:

Δεύτερη αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια αναμένει η ΕΚΤ για να ανοίξει να χαρτιά της σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (που αναμένεται κοντά στα μέσα του 2017) δίνοντας μια ισχυρή ώθηση για την επιστροφή της οικονομίας σε «ενάρετο κύκλο».

Μπορεί το Eurogroup να ενέκρινε μόνο να βραχυπρόθεσμα μέτρα και όχι την συνολική λύση για το χρέος αλλά έχει υπάρξει η υπόσχεση για συζήτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων μετά από τα μέσα του 2018.

Ως γνωστό το αποτέλεσμα αυτό δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ το οποίο εξέφρασε μέσω στελεχών δυσαρέσκεια για την απόφαση για διατήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο η ΕΚΤ μιλούσε πάντα για ανησυχίες σχετικά με την βιωσιμότητα του χρέους και δεν είπε ποτέ ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Σε ό, τι αφορά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ πάντα τόνιζαν ότι δεν εξαρτούν την δική τους απόφαση από την θέση του ΔΝΤ.

Προσέθεταν δε ότι η ΕΚΤ μπορεί να κάνει την δική της έκθεση μέχρι και το τέλος του χρόνου και να έχει τα δικά της συμπεράσματα σχετικά με το αν το ελληνικό χρέος είναι εξυπηρετήσιμο.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα περιμένει την θέση που θα πάρει απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού ο διεθνής οργανισμός είναι ο μόνος διεθνώς αναγνωρισμένος από όλα τα κράτη μέλη του στο να πιστοποιεί την βιωσιμότητα του χρέους.

Το θέμα στο οποίο έδινε πάντα έμφαση είναι η Ελλάδα να υλοποιεί κανονικά το πρόγραμμά της και να προχωρά μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της.

Στο θέμα αυτό η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν ικανοποίησε την ΕΚΤ αφού η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προήλθε χωρίς να έχει την περίφημη συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Stuff Level Agreement) για την δεύτερη αξιολόγηση.

Μόλις ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, θα εξετάσει αν και κατά πόσο η συμφωνημένη μείωση των κόκκινων δανείων προχωρά κανονικά και άρα υπάρχει πρόοδος στην εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών.

Μόλις λοιπόν συμπληρωθούν τα δικά της κριτήρια τότε μπορεί να σχεδιάζει και την ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2017.

Η ένταξη στο πρόγραμμα σε πρώτη φάση θα έχει μια ωφέλεια σε επίπεδο ψυχολογίας αφού πλέον η Ελλάδα θα επανέλθει στην ομάδα των κρατών μελών της Ευρωζώνης με εμπορεύσιμα ομόλογα.

Το κέρδος από την αγορά ελληνικών ομολόγων θα είναι μικρό σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης αφού η Ελλάδα απουσιάζει από τις αγορές ομολόγων για παραπάνω από έξι χρόνια και οι αγορές θα περιοριστούν σε τίτλους παλαιότερων εκδόσεων που δεν έχουν λήξει ακόμη.

Με αυτό το δεδομένο η ρευστότητα που θα διοχετευτεί σταδιακά στην ελληνική αγορά κυμαίνεται από τα 6 έως και τα 8 δισ. ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.