Quantcast
Επιστολή Μουζάλα στους Ευρωπαίους ομολόγους του για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Επιστολή Μουζάλα στους Ευρωπαίους ομολόγους του για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των hot spots της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και της Κω, επισημαίνει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε επιστολή που έστειλε χθες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, το οποίο συνεδριάζει σήμερα, αναφέροντας ότι «θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως» και ζητώντας, παράλληλα, τη μεταφορά αριθμού μεταναστών σε κέντρα στην ενδοχώρα.

Για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του τοπικού πληθυσμού και για τον περιορισμό ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως έχουν ήδη καταγραφεί σε πολλά νησιά, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη, αναφέρει ο κ. Μουζάλας στους ομολόγους του, ορισμένοι από τους μετανάστες «θα πρέπει να μεταφερθούν προσωρινά σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα». Εξηγεί, πως οι εν λόγω μετανάστες, περίπου 100-150 άτομα εβδομαδιαίως, μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά ή μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες, δηλαδή από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, η Αλγερία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος διαφυγής, θα μετακινηθούν και θα κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις, προκειμένου να επιστραφούν στην Τουρκία μέσω των νησιών, το συντομότερο, αφότου απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους. Εφόσον χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, φυσικά θα παραμένουν στην Ελλάδα, διασαφηνίζει ο κ. Μουζάλας και προσθέτει πως ένα τέτοιο επείγον μέτρο θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμο, έως ότου τα προαναφερθέντα νησιά είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες κλειστές δομές.

Ο κ. Μουζάλας υποστηρίζει πως μια τέτοια εξέλιξη δεν καθίσταται παράγοντας έλξης νέων μεταναστευτικών ροών, καθώς οι μετανάστες θα παραμένουν στα προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι οι αιτήσεις τους να διεκπεραιωθούν. Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων, η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου θα αναπτύξει ειδικές μονάδες εντός των προαναχωρισιακών κέντρων, ώστε να λαμβάνεται τελική απόφαση χορήγησης ασύλου εντός τριών εβδομάδων. Οι προσωρινές μετεγκαταστάσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, «θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα δημόσιας τάξης στα νησιά και θα επιταχύνουν σίγουρα τις διαδικασίες ασύλου», συμπληρώνει ο κ. Μουζάλας.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η επιτυχία των διαδικασιών επανεισδοχής στην Τουρκία, καταλήγει ο κ. Μουζάλας στην επιστολή του, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους μετανάστες, πριν αυτοί επιστραφούν από τα νησιά, θα κοινοποιούνται στις αρμόδιες τουρκικές αρχές αρκετές μέρες πριν (προσωπικά στοιχεία, τα δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, αριθμός αναφοράς της αίτησης επανεισδοχής, κλπ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.