http://www.enikonomia.gr/timeliness/129941,megalyteri-stirixi-stin-ellada-gia-tous-prosfyges-zitei-i-ypati-a.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_129941_1a02323c2b-a8421fc48e3b4f30.jpg Σε «συνωστισμό και ανεπαρκείς συνθήκες στις επίσημες δομές στέγασης στα νησιά» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες... 12/9/2016 10:35:00 PM

Μεγαλύτερη στήριξη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες ζητεί η Ύπατη Αρμοστεία

Μεγαλύτερη στήριξη στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες ζητεί η Ύπατη Αρμοστεία

Σε «συνωστισμό και ανεπαρκείς συνθήκες στις επίσημες δομές στέγασης στα νησιά» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γενεύη, για τις δράσεις που αναπτύσσει η οργάνωση στην Ελλάδα.

Η οργάνωση προτείνει να βρεθούν εναλλακτικές μορφές στέγασης και να συνεχιστούν με τη βοήθεια της Υ.Α οι μεταφορές στην ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία ασύλου. Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΥΑ, οι άνθρωποι που ζουν σε σκηνές στο ύπαιθρο έχουν μεταφερθεί σε εναλλακτικές δομές στέγασης, και το πρόγραμμα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει προσφέρει τις αναγκαίες 20.000 θέσεις για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς πολλοί ακόμα ζουν σε χώρους φιλοξενίας που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και χωρίς κατάλληλη προστασία απέναντι στον σκληρό χειμώνα.

Επιπλέον, σε οχτώ από τους χώρους φιλοξενίας που διαχειρίζεται η κυβέρνηση, οι άνθρωποι που ζουν σε σκηνές έχουν μεταφερθεί σε προκατασκευασμένους οικίσκους της ΥΑ, προσθέτει ο οργανισμός. Μέχρι στιγμής, πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί, ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός θα φτάσει συνολικά τους 7.500.

Τους τελευταίους μήνες, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί στην πλειοψηφία των 40 επίσημων χώρων φιλοξενίας. Μεταξύ άλλων, προβαίνοντας σε αναβαθμίσεις στις υποδομές, σε μια κοινή προσπάθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των αρχών, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η ΥΑ προχώρησε σε εργασίες βελτίωσης και συντήρησης σε 15 από τους χώρους αυτούς.

Το πρόγραμμα παροχής στέγασης της ΥΑ, που έφτασε τον αρχικό στόχο των 20.000 θέσεων αυτή την εβδομάδα, παρέχει στέγαση σε υποψήφιους για τον Μηχανισμό Μετεγκατάστασης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, καθώς και σε αιτούντες άσυλο που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το 58% των θέσεων στέγασης παρέχεται σε μικρά προσωρινά διαμερίσματα, που διαχειρίζονται εταίροι της ΥΑ. Ένα 25% αφορά θέσεις ξενοδοχεία σε ειδικές τιμές. Με χρηματοδότηση κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος στεγάζονται αιτούντες άσυλο σε ενοικιαζόμενα κτίρια, καθώς και σε ελληνικές οικογένειες που προσφέρουν τη φιλοξενία τους. Επιπλέον, παρέχονται στους δικαιούχους ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες, καθώς και διερμηνεία. Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς περιμένουν να μετεγκατασταθούν. Έως τις 7 Δεκεμβρίου, μόνο 6.259 αιτούντες άσυλο είχαν φύγει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Μετεγκατάστασης της Ε.Ε., ποσοστό μικρότερο του 10% των 66.400 θέσεων που είχαν συμφωνηθεί το περασμένο έτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, περίπου 1.300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν από τους χώρους φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου (Βόρεια Ελλάδα) και τη Μαλακάσα (Αττική), προκειμένου να στεγαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος της Υ.Α. Νωρίτερα το φθινόπωρο, περίπου 300 άνθρωποι είχαν μεταφερθεί από το Κυψελοχώρι (Κεντρική Ελλάδα) και το Τσεπέλοβο (Δυτική Ελλάδα). Επρόκειτο για χώρους που ήταν ακατάλληλοι για χειμώνα και έκλεισαν λόγω του κρύου.

Η ΥΑ παρέχει προς το παρόν πάνω από 600 θέσεις στέγασης σε ασυνόδευτα παιδιά σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας, όπου λαμβάνουν φροντίδα και συμβουλευτική. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1.200 κορίτσια και αγόρια ζουν σε τέτοιους ξενώνες, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθεί κατάλληλη στέγαση σε άλλα 1.200 παιδιά.

Ο συνωστισμός και οι ανεπαρκείς συνθήκες στις επίσημες δομές στέγασης, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως στη Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου παραμένουν μια ακόμα πρόκληση, υπογραμμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, τονίζοντας πως οι αυξημένες εντάσεις και η βία εκεί εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ΥΑ καλεί εκ νέου να βρεθούν εναλλακτικές μορφές στέγασης και τονίζει, πως «προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν με τη βοήθεια της ΥΑ οι μεταφορές στην ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία ασύλου, σε στενή συνεργασία με την Υπηρεσία Υποδοχής και την Αστυνομία». Τους τελευταίους δύο μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία έχει εντοπίσει, ενημερώσει και μεταφέρει περίπου 900 ανθρώπους από τους υπερπλήρεις χώρους φιλοξενίας στα νησιά σε δομές στέγασης που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος της ΥΑ. Όλα τα αιτήματα ασύλου πρέπει να καταγράφονται πλήρως και να διεκπεραιώνονται εγκαίρως, ενώ είναι αναγκαίο να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ