Quantcast
Θεοδωράκης: Να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

Θεοδωράκης: Να μην καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

Την προσοχή της κυβέρνησης ώστε να μην καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από την Καβάλα όπου περιοδεύει.

«Καλούμε τον κ. Τσίπρα να είναι πολύ προσεκτικός και να μην διακινδυνεύσει το ναυάγιο της συμφωνίας που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και για το προσφυγικό. Οι άλλες χώρες μιλάνε και λίγο εκ του ασφαλούς, αλλά αν καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία αυτή που θα πληρώσει το μεγάλο κόστος είναι η χώρα μας», δήλωσε.

Ως γνωστόν χθες συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ την Πέμπτη θα γίνει Σύνοδος Κορυφής.

Όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης:

«Την Πέμπτη στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί και η σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να είναι πολύ προσεκτικός και να μην διακινδυνεύσει το ναυάγιο της συμφωνίας που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία για το μεταναστευτικό και για το προσφυγικό. Οι άλλες χώρες μιλάνε και λίγο εκ του ασφαλούς αλλά αν καταρρεύσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία αυτή που θα πληρώσει το μεγάλο κόστος είναι η χώρα μας.

Το Αιγαίο θα γεμίσει ξανά μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί άνθρωποι θα χαθούν και τα ελληνικά νησιά θα αναγκαστούν για άλλη μια φορά να προσπαθήσουν να λύσουν ένα διεθνές πρόβλημα. Η έκκληση μας είναι πολύ συγκεκριμένη. Θα πρέπει η συμφωνία που έχει γίνει με την Τουρκία να διατηρηθεί. Και η Ευρώπη έχει τον τρόπο με άλλα μέσα να πιέσει την Τουρκία. Όχι, πάντως, εις βάρος της μεγάλης για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό».

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και ο Τομέας Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων είναι μέρος της συμφωνίας της Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Εάν το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης πάρουν απόφαση παγώματος, η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει αθετήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, επιτρέποντας στον Ερντογάν να αντιδράσει όπως ο ίδιος κρίνει. Ήδη, προχθές έστειλε ένα μήνυμα στην Ευρώπη κλείνοντας στρατόπεδο Αφγανών και γεμίζοντας το Αιγαίο ξανά με πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τον τρόπο να περάσει πειστικά τα μηνύματά της προς την Τουρκία χωρίς όμως να καταρρεύσει η συμφωνία για το προσφυγικό, γεγονός που θα σημάνει ότι η Ελλάδα θα μείνει ξανά μόνη της να διαχειριστεί τεράστιες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί πως δεν θα επιτρέψει στο Συμβούλιο της Πέμπτης να υπάρξει απόφαση παγώματος της ενταξιακής πορείας. Η ένταξη της Τουρκίας μπορεί να φαίνεται απίθανη, αλλά δεν πρέπει να τη σταματήσουμε μονομερώς, ειδικά αυτήν τη στιγμή που πάνω της ακουμπάει η συμφωνία για το προσφυγικό».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.