Quantcast
Βούτσης: Η ΕΕ χρειάζεται μια ειλικρινή πολιτική φιλίας με τη Ρωσία - enikonomia.gr
share

Βούτσης: Η ΕΕ χρειάζεται μια ειλικρινή πολιτική φιλίας με τη Ρωσία

δημοσιεύτηκε:

«Η ΕΕ χρειάζεται μια ειλικρινή πολιτική φιλίας με τη Ρωσία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στη συνάντησή του με την Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας

«Είμαι φίλη της χώρας σας, αγαπώ την Ελλάδα», ήταν η χαρακτηριστική αντιφώνηση της κ. Valentina Matvienko, Προέδρου του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άνω Βουλή) και πρώην Πρέσβεως της Ρωσίας στη χώρα μας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικολάου Βούτση, στην Ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Αργότερα, ο κ. Βούτσης και η κ. Matvienko είχαν συνάντηση και μακρά συνομιλία παρουσία αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων.

Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής τόνισε μεταξύ άλλων: «Τόσο το θέμα της διεξόδου από την οικονομική κρίση όσο και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι πανευρωπαϊκά προβλήματα που συνδέονται με την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή μας. Και λόγω της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας είμαστε μέσα σε αυτή την περιοχή της στρατηγικής αποσταθεροποίησης και της πολιτικής αμηχανίας. Η Ε.Ε. βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πολύ σοβαρά διλήμματα, γιατί μέχρι τώρα εθελοτυφλούσε. Χρειάζεται μια διαφορετική στρατηγική για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, με κοινωνική σύγκλιση και σεβασμό στα δικαιώματα και τις ελευθερίες που έχουν κατακτήσει οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, μια πολιτική ειρήνης και ασφάλειας στις περιοχές που έχουν αποσταθεροποιηθεί και μια ειλικρινής πολιτική φιλίας με τη Ρωσία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στην προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, θέμα για το οποίο η κ. Matvienko υπογράμμισε ότι η Ρωσία το αντιμετωπίζει από «θέση αρχών», σημειώνοντας «δεν αλλάζουμε ούτε τη στάση μας ούτε τους φίλους μας».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη ισότιμης συμμετοχής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει το εμπορικό εμπάργκο στην ελληνική οικονομία.

«Μπορούμε να κάνουμε πολλά για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», τόνισε η κ. Matvienko, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της και για στενότερη συνεργασία των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών στις κοινοβουλευτικές συνελεύσεις των διεθνών οργανισμών, όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αλλά και η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν εξάλλου στο Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016, που -όπως ανέφεραν- υπήρξε «πολύ πλούσιο και καρποφόρο για τη συνεργασία των δύο χωρών» αλλά και στις βάσεις νέων πρωτοβουλιών που τέθηκαν κατά τη διάρκειά του όπως το επόμενο έτος που είναι αφιερωμένο στον ρωσο-ελληνικό τουρισμό.

Την κ. Matvienko πλαισίωσαν ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Sergey Popov, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου με τη Βουλή των Ελλήνων, ελληνικής καταγωγής, κ. Όλγα Κοβιτίδη και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Vladimir Dzhabarov.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.