Quantcast
Σκληρή επίθεση Τσίπρα στο ΔΝΤ: Έχει αντιδημοκρατική επιμονή - enikonomia.gr
share

Σκληρή επίθεση Τσίπρα στο ΔΝΤ: Έχει αντιδημοκρατική επιμονή

δημοσιεύτηκε:

Σκληρή επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για τη στάση του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η επιμονή για μέτρα λιτότητας μετά το 2019 είναι αντιδημοκρατική, στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα δημοκρατικό Κοινοβούλιο της Ευρώπης δεν θα δεχόταν μέτρα για μετά από 3 χρόνια. Αν το Ταμείο είναι τόσο βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους του 3,5% θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς την κατεύθυνση των Θεσμών, όχι προς την Ελλάδα, ώστε αυτοί οι στόχοι να μειωθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει το ΔΝΤ να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και στην Ευρώπη το κεκτημένο είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση εξαίρεσης που καταδικάστηκε η Ελλάδα δεν μπορεί να μονιμοποιηθεί».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της και επισήμανε τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που “έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης” παρά τις αρχικές προβλέψεις. Σε αυτή την κρίσιμη φάση που η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και υπεραποδίδει έναντι των στόχων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης, της σταθερότητας.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να ξαναφέρουν αυτό το γνωστό διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, υπογράμμισε.

Επεσήμανε ότι «κατανοώντας όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη και λαμβάνοντας υπόψιν την τήρηση της συμφωνίας από την Ελλάδα, θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της β αξιολόγησης».

Αναφερόμενος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις τόνισε ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει ένα τέλος.

Για τις παροχές

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και των νησιωτών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν θέτουν σε καμία διακινδύνευση το πρόγραμμα και τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε για φέτος, ούτε έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση για το 2017 και το 2018.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είναι κατανοητό απ’ όλους, ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ που την πήραμε τώρα που είχαμε αυτή την πολύ θετική υπεραπόδοση και ήταν η ελάχιστη υποχρέωση μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης». Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα, ότι και σε αυτό το ζήτημα θα υπάρξουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. «Αναμένουμε την έκθεση των θεσμών να λέει τα αυτονόητα», υπογράμμισε.

“Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί (σ.σ. το θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος) είπε και τόνισε: “‘Αλλοι εκτίθενται από τέτοιες αποφάσεις και όχι η Ελλάδα”.

Σε μια τόσο δύσκολη διεθνή συγκυρία, είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ευρύτερα, “δεν χωράνε ούτε καπρίτσια, ούτε εκβιασμοί, ούτε παιχνίδια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας”.

Για το προσφυγικό

Οσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της Συνόδου και συγκεκριμένα το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επιβεβαιώθηκαν οι βασικοί άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Είχα την ευκαιρία να τονίσω το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα για όλη την Ευρώπη και την ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις μετεγκαταστάσεις, την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού και την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο κοινό σχέδιο δράσης που συμφώνησε η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου έχει αρχίσει, σε συνεργασία με τη νέα ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις της ΕΕ για την επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης, αποστολής στελεχών στα νησιά και επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων. Για πρώτη φορά το σχέδιο αυτό θέτει το φιλόδοξο στόχο των 2.000-3.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα ανέφερε ο πρωθυπουργός, το οποίο μετά από μερικούς μήνες θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε για τη Συριακή κρίση και τη δραματική κατάσταση στο Χαλέπι, καθώς και τη δυνατότητα να υπάρξει ειρήνευση στην πολύπαθη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το Κυπριακό

“Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοικτό ένα παράθυρο ευκαιρίας και ελπίδας για λύση στο Κυπριακό”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή διότι έχουμε δυστυχώς μπει σε μια τροχιά αρνητικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις, διότι έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, η οποία εκφράζεται πολλές φορές με απαράδεκτες δηλώσεις αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια θετική συγκυρία, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να θέλουν λύση και να τη θέλουν ειλικρινά”. “Πιστεύω”, είπε ο πρωθυπουργός, “ότι ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία, δεδομένου ότι αν περάσει κι άλλη μια δεκαετία οι γενιές που θα είναι οι ενεργές γενιές στο νησί θα είναι γενιές που δεν θα έχουν αναμνήσεις από την κοινή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Και άρα θα αρχίσει να μεγεθύνεται μια αντίληψη που λέει: ‘δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τα δεδομένα'”.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “είναι και μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους και μια επιτυχία”, σημειώνοντας ότι “γι’ αυτόν τον λόγο και ζητήσαμε από την πλευρά τη δική μας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, από την Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο”. “Η Κύπρος είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια τρίτη χώρα που διαπραγματεύεται με την Τουρκία”, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι επιπλέον η πιθανή λύση του Κυπριακού θα έχει προφανώς θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στην κρίσιμη ευρωτουρκική συμφωνία σε σχέση με τις προσφυγικές ροές.

“Από την άλλη όμως καταθέσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές”, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: “Καταθέσαμε με σαφήνεια την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σ’ αυτό το αναχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων της δεκαετίας του ‘60 και δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία εμμείνει στην παράλογη απαίτηση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Και βεβαίως επιπλέον καταστήσαμε σαφές προς την ευρωπαϊκή πλευρά ότι μια τέτοια εκδοχή δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Ελλάδα, δεν θα είναι αρνητική μόνο για την Κύπρο, αλλά θα είναι αρνητική για την Ευρώπη την ίδια, η οποία πιθανόν να έχει στο τραπέζι των 27 ένα μέλος που θα βρίσκεται υπό τον διαρκή εκβιασμό στρατευμάτων της Τουρκίας”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε σαφές, και οι 26, πέραν της Ελλάδας και της Κύπρου, στο τραπέζι σήμερα συμφώνησαν με την άποψη ότι πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια θετική διέξοδος και μια βιώσιμη λύση. “Και πιστεύω ότι αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Τώρα αν από την άλλη πλευρά η Τουρκία εμμείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι το οποίο πραγματικά το απευχόμαστε. Πραγματικά θέλουμε να υπάρξει μια διέξοδος και θα το διεκδικήσουμε, θα το παλέψουμε”, πρόσθεσε.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.