Quantcast
Guhtram Wolff: Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη χρειάζονται επειγόντως μία συμφωνία - enikonomia.gr
share

Guhtram Wolff: Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη χρειάζονται επειγόντως μία συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Η βασική ιδέα του Ελληνα νέου υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ακόμη και αφότου λήξει η συμφωνία οικονομικής βοήθειας στα τέλη Φεβρουαρίου, χάρη στην ενίσχυση του αδύναμου ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ σύμφωνα με τον Guhtram Wolff, διευθυντή του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολα εφικτό για διάφορους λόγους.

Πρώτον, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήδη δεν θα έπρεπε να γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ.Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε (σ.σ. συνέντευξη Βαρουφάκη στο BBC την Παρασκευή) ότι η χώρα είναι αφερέγγυα, κάτι που κανονικά πρέπει να οδηγήσει σε διακοπή της επείγουσας βοήθειας ρευστότητας (ELA) και όλων των συνηθισμένων νομισματικών επιχειρήσεων. Αν και δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα το κάνει αμέσως, επίσης δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα εξακολουθήσει να δανείζει για πολύ καιρό.

Δεύτερον, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να θέσει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Αυτές έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους σημαντική ποσότητα ελληνικών κρατικών ομολόγων και ο SSM θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα άντεχαν τη χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης.

Τρίτον, ο SSM θα πρέπει να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν τίτλους που εκδίδει η αφερέγγυα ελληνική κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη η χρηματοδότησή της μέσω εντόκων γραμματίων.

Κατά την άποψή μου, η αφερεγγυότητα της Ελλάδας είναι πολύ λιγότερο προφανής. Η αφερεγγυότητα μιας χώρας εξαρτάται από το αν είναι σε θέση να εξυπηρετεί το χρέος της. Το κόστος εξυπηρέτησης για την Ελλάδα πιθανότατα ανέρχεται σε μόλις 2% του ΑΕΠ για το 2015. Φυσικά μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι αυτό που βαραίνει σήμερα την ελληνική οικονομία είναι το υψηλό μελλοντικό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ιδίως αν η ονομαστική ανάπτυξη αποδειχθεί τα επόμενα χρόνια χαμηλότερη από τις επίσημες προβλέψεις.

Οι αποφάσεις που πήρε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση ενίσχυσαν σοβαρά τις αμφιβολίες για την Ελλάδα και οι επενδυτές εγκαταλείπουν ήδη τη χώρα το συντομότερο δυνατό, δοκιμάζοντας σοβαρά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων αμφίβολης ποιότητας.

Για αυτούς τους λόγους, είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εξίσου σημαντικό είναι να ειπωθεί ότι η παρούσα αβεβαιότητα είναι αρνητική για την ελληνική οικονομία. Οπότε τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία; Θα πρέπει να αντιστραφούν οι επιπλέον κρατικές δαπάνες που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, διότι μια αφερέγγυα κυβέρνηση όταν αυξάνει τις δαπάνες της το πράττει εις βάρος των άλλων. Θα πρέπει να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές για κάποιο λόγο. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι άσχημη και η Ευρωζώνη θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη χρηματοδοτώντας, για παράδειγμα, αύξηση των κρατικών δαπανών για το σύστημα υγείας. Θα πρέπει να συζητηθούν και να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Μια τεχνική χρεοκοπία θα ακύρωνε χρόνια προσπαθειών για επιστροφή στις αγορές.

Οσον αφορά το χρέος, είναι προς το συμφέρον τόσο των πιστωτών όσο και της Ελλάδας να μην επιδεινωθεί η δυναμική του χρέους, κάτι που θα υπονόμευε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα καθιστούσε αδύνατη την αποπληρωμή του. Επίσης, προς το κοινό συμφέρον είναι να βρεθεί μια λύση που θα αντέχει σε διάφορα οικονομικά σοκ, ώστε να μην έχουμε επανάληψη του δράματος. Μια λογική λύση θα ήταν να συνδεθεί η εξυπηρέτηση του χρέους με το προσδοκώμενο ΑΕΠ.

Δηλαδή, η Ελλάδα θα πληρώνει περισσότερα αν το ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο και το αντίθετο. Συνολικά είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να αποτρέψουν μια έξοδο από την Ευρωζώνη, έξοδος που θα είναι αναπόφευκτη αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία. Μια κοινή λύση είναι εφικτή, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να προσέλθει στο Eurogroup ως λογικός εταίρος και η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.