Quantcast
Κουμουτσάκος: Στην ΕΕ υπάρχει σοβαρή διάβρωση της αλληλεγγύης - enikonomia.gr
share

Κουμουτσάκος: Στην ΕΕ υπάρχει σοβαρή διάβρωση της αλληλεγγύης

δημοσιεύτηκε:

Ψυχραιμία και σοβαρότητα ζητεί ο Γιώργος Κουμουτσακος, επισημαίνοντας πως στα εθνικά θέματα υπάρχει έξαρση η οποία, στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκέσει και στη χειρότερη θα ενταθεί.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα μέτωπα ήταν και παραμένουν πολλά και κρίσιμα, ενώ εκφράζει και την ανησυχία του για το γεγονός ότι στην Ευρώπη αποδυναμώνεται η λογική της αλληλεγγύης και ενισχύεται η λογική των εθνικών ανταγωνισμών.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σοβαρή διάβρωση της κοινοτικής αλληλεγγύης και εξίσου σοβαρή ενίσχυση των εθνικών ανταγωνισμών. Όλο και συχνότερα, το εθνικό «εγώ» φαίνεται να υπερτερεί του ευρωπαϊκού «εμείς». Και αυτό αφορά όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε: οικονομία, προσφυγικό, εξωτερική πολιτική. Η Ενωμένη Ευρώπη που διασφάλισε τα τελευταία 70 χρόνια σταθερότητα, ευημερία, ειρήνη, αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αντί να διευρύνεται, μικραίνει. Με το Brexit περάσαμε από την εποχή των προσθέσεων στην εποχή των αφαιρέσεων. Και κινδυνεύουμε τώρα -αν αυτή η δυναμική δεν ανασταλεί- να περάσουμε και στην εποχή των ενδοοικογενειακών αντιπαραθέσεων, των εντάσεων και των κρίσεων», σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος, μεταξύ άλλων, και προσθέτει:

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που σκέφτονται και φέρονται ευρωπαϊκά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έχουμε καθήκον να μην αφήσουμε να συμβεί αυτό που κάποιοι προέβλεπαν μετά το Brexit: ότι είναι η αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικά τώρα, που για την Ελλάδα, η κοινοτική αλληλεγγύη -ή ό,τι έχει απομείνει από αυτήν – είναι ζωτικής σημασίας. Θα ήταν ολέθριο για τα συμφέροντα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αν επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη σκληρών εθνικισμών, ανταγωνισμών και αντιπαραθέσεων. Διότι η Ελλάδα δεν μπορεί -όπως δεν μπορεί και καμιά άλλη χώρα- να σηκώσει μόνη της το βάρος των νέων απειλών ασφάλειας και των νέων προκλήσεων στην περιοχή μας. Τώρα ακριβώς χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.