Quantcast
Συμφωνία τέλος Ιανουαρίου και... βλέπουμε - enikonomia.gr
share

Συμφωνία τέλος Ιανουαρίου και… βλέπουμε

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί τώρα η κυβέρνηση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποδεχόμενη έτσι εμμέσως πλην σαφώς την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το νέο ορόσημο, το οποίο έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους χθες στη βουλή, μετά την επιστροφή του από την περιοδεία στην Κρήτη, είναι το τέλος Ιανουαρίου: «Στόχος μας είναι η αξιολόγηση να κλείσει τέλος Ιανουαρίου, αυτό θέλουμε, γι’ αυτό παλεύουμε», είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αλλά και ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(QE) τον Μάρτιο».

Αν πάντως αυτό δεν γίνει, για πολλούς στην κυβέρνηση οι εκλογές είναι μονόδρομος.

Και ήταν ενδεικτικό, πως χθες ο Πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν επανέλαβε, πως οι εκλογές θα γίνουν τον 2019: «Δεν είναι στις προθέσεις μας», είπε και πρόσθεσε: «Για να γίνουν εκλογές θα πρέπει να υπάρχει λόγος. Δεν έχουμε χόμπι τις εκλογές». Αν όμως και το νέο χρονοδιάγραμμα δεν τηρηθεί, και λόγος θα υπάρξει και οι προθέσεις θα αλλάξουν.

Ο Πρωθυπουργός πάντως προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι «το 2017 θέλουμε να αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα» και προσδιόρισε τη «συνταγματική Αναθεώρηση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση» ως τις βασικές προτεραιότητες.

Τόσο ο ίδιος ωστόσο, όσο και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πως τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά, αφού η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, που αποτελεί τη βάση του κυβερνητικού αφηγήματος για επιστροφή στην ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.

Η κυβέρνηση που υπολόγιζε με γρήγορη και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία τοποθετούσε στις αρχές Δεκεμβρίου αρχικά, και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου, έχει δει τις προσδοκίες της να διαψεύδονται δύο φορές, ενώ βλέπει απέναντι της τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εξωθεί την κατάσταση στα άκρα.

Η κυβέρνηση που βλέπει να επαναλαμβάνεται ένα σκηνικό αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το οποίο, αν η ημερομηνία του Ιανουαρίου δεν μπορέσει να κρατηθεί, κινδυνεύει λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη να παραταθεί ως το καλοκαίρι, δημιουργώντας συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, αφού όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση, τόσο θα καθυστερεί η δόση.

Το ότι ο Σόιμπλε ρισκάρει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης αιφνιδίασε την κυβέρνηση και ίσως να είναι ενδεικτική για την κυβερνητική αμηχανία η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τις γερμανικές εκλογές: «Το ενδιαφέρον είναι ποιος θα είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ», είπε κάνοντας χιούμορ ο Πρωθυπουργός.

Έχει ενδιαφέρον πάντως, πως και ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε την εμπλοκή που έχει σημειωθεί με τους θεσμούς για τις εφάπαξ παροχές που ανακοίνωσε για τους συνταξιούχους και ότι χθες το βράδυ στη Βουλή έδειχνε να θεωρεί πως θα διευθετηθεί το ζήτημα άμεσα, κάτι που προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχέση με την επιστολή Τσακαλώτου: «Δεν το γνωρίζω, γιατί ήμουν στην Κρήτη. Υποθέτω ότι την έχει στείλει, του έχω εμπιστοσύνη», είπε ο Πρωθυπουργός.

Το δεύτερο ζήτημα που έγινε σαφές ότι απασχολεί τον Πρωθυπουργό είναι το Κυπριακό και η πολυμερής διάσκεψη στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου.
«Μετά τις γιορτές προετοιμαζόμαστε για τη Γενεύη», είπε στους δημοσιογράφους ενώ άφησε ανοικτό το αν θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν λέγοντας: «δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις, είναι ο γνωστός Ερντογάν».

Σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης, αν γίνει δημοψήφισμα στην Κύπρο ξεκαθάρισε ότι θα πάρει θέση, «δεν θα παίξουμε τις κουμπάρες», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.