Quantcast
Έρχονται πολικές θερμοκρασίες! Συναγερμός για χιόνια, παγετό και -22°C - enikonomia.gr
share

Έρχονται πολικές θερμοκρασίες! Συναγερμός για χιόνια, παγετό και -22°C

δημοσιεύτηκε:

Ένας νέος χιονιάς ξεκινά το βράδυ της Πέμπτης στη Βόρεια Ελλάδα και από το απόγευμα της Παρασκευής επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σημαντικά (κατά 12 βαθμούς) στο διήμερο Πέμπτης-Σαββάτου.

Από την Πέμπτη το απόγευμα και την βορειοδυτική Ελλάδα, οι βροχές θα μετατραπούν σε έντονες χιονοπτώσεις, οι οποίες θα επεκταθούν και στα πεδινά, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα.

Την Παρασκευή η χώρα θα είναι χωρισμένη στα δύο, καθώς οι βορειοδυτικές περιοχές θα πλήττονται από έντονες χιονοπτώσεις και οι ανατολικές από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα επεκταθούν και στη νότια Ελλάδα.

Στις περισσότερες περιοχές, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο υδράργυρος δεν θα ανέβει πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ενώ θα υπάρξουν και περιοχές κυρίως της βόρειας Ελλάδας, όπου το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και -20 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, υποδιοικητή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Πέμπτη οργανώνεται ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο, το οποίο κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενισχυθεί και από τη μια μεριά στα νότια τμήματά του θα μεταφέρει θερμές και υγρές αέριες μάζες στα κεντρικά και τα βόρεια της Ελλάδος, ενώ από την άλλη από τα Βορειοανατολικά Βαλκάνια θα εισβάλλουν ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης.

Το βαρομετρικό χαμηλό από το Ιόνιο θα κινηθεί ανατολικότερα, θα μπει στο Αιγαίο και έτσι θα ενταθεί η ψυχρή μεταφορά από τα Βόρεια Βαλκάνια. Χιονοπτώσεις σε όλα τα Βόρεια (Ήπειρος , Μακεδονία, Θράκη) τοπικά πυκνές, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα.

Οι σχετικά πιο θερμές μάζες στα νοτιοανατολικά θα κινηθούν ανατολικότερα και από το μεσημέρι και μετά οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα επηρεάζοντας μέχρι το βράδυ και τα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδος. Θα χιονίσει και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ θα ενισχυθούν οι άνεμοι τοπικά στα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά θα χιονίσει και στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, κυρίως τα ξημερώματα του Σαββάτου. Μάλιστα τα χιόνια θα είναι περισσότερα από τον προηγούμενο χιονιά μέσα στην πόλη.

Στη Θεσσαλονίκη θα χιονίσει πολύ την Παρασκευή μέσα στη πόλη, με εξασθένηση απο το μεσημέρι του Σαββάτου. Το Σάββατο ο χιονιάς θα επηρεάσει όλη τη χώρα και θα ολοκληρωθεί η έντονη ψυρή μεταφορά από την Ανατολική Ευρώπη.

Συναγερμός στην κρατική μηχανή

Το νέο κύμα χιονιά που όπως όλα δείχνουν θα είναι πιο έντονο από αυτό της περασμένης εβδομάδας, αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της κρατικής μηχανής.

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ γεγονός που θα κινητοποιήσει άμεσα και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στέλνοντας τις σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες που αναμένεται να «χτυπηθούν» από τον χιονιά.

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.