Quantcast
«Αιμορραγία» 860 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Υγεία - enikonomia.gr
share

«Αιμορραγία» 860 εκατ. ευρώ τον χρόνο στην Υγεία

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα πληρώνει ετησίως πάνω από 860 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την πλημμελή ιατρική φροντίδα και τις λαθροχειρίες σε όλο το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το 10% της νοσοκομειακής δαπάνης διατίθεται για την κάλυψη αποτρέψιμων ιατρικών λαθών ή λοιμώξεων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Τα στοιχεία προκύπτουν από πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σε αυτήν η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, με μεγάλη διαφορά, στην εκτίμηση των πολιτών πως υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά στον τομέα της Υγείας.

Βρίσκεται, επίσης, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ στις εισαγωγές για νοσηλεία ασθενών με διαβήτη. Σχεδόν το 3% των εισαγωγών στα ελληνικά νοσοκομεία αφορά διαβητικούς, προφανώς λόγω κακής ρύθμισης και επιπλοκών του διαβήτη.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ σημειώνουν ενδεικτικά πως ένα στα τρία παιδιά έρχονται στη ζωή με καισαρική τομή, η οποία δεν θα έπρεπε να αφορά περισσότερο από το 15% των γεννήσεων. Στην Ελλάδα οι γεννήσεις με καισαρική τομή εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 50%, ενώ στο 15% βρίσκονται μόνο η Ισλανδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και το Ισραήλ.

«Ασφυξία»

Πολύ υψηλή είναι η προσέλευση στα «επείγοντα» των νοσοκομείων ασθενών, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί από γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη σε επισκέψεις ασθενών στα νοσοκομεία, με 44,5 επισκέψεις ανά 100 κατοίκους.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5 εκατ. άνθρωποι συνωθούνται κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ο συνολικός αριθμός όσων προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 12 εκατ.!

Μεγάλο είναι το τίμημα που πληρώνουμε και στην απάτη. Εκτιμάται ότι το 6% της δαπάνης Υγείας, που στην Ελλάδα είναι 14,4 δισ. ευρώ, χάνεται σε διάφορες λαθροχειρίες. Πολλά χρήματα χάνονται και στον τομέα του φαρμάκου, καθώς η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλά ποσοστά διείσδυσης γενοσήμων και υπερβολικά μεγάλο αριθμό συνταγών.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ αναφέρουν ότι η δαπάνη για φάρμακα καλύπτει το 20% της συνολικής δαπάνης Υγείας, χωρίς να παρέχει πάντα αξία στους ασθενείς. Τεράστιες ποσότητες σκευασμάτων δεν χρησιμοποιούνται και ασθενείς δεν συμμορφώνονται με τη θεραπεία.

Φάρμακα

Μελέτες που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία έχουν δείξει πως η άσκοπη χορήγηση φαρμάκων μπορεί να μειωθεί έως και κατά 30%. Για τη μείωση της δαπάνης παρέχονται κίνητρα στους γιατρούς να χορηγούν γενόσημα. Η χώρα μας έχει αναλάβει υποχρέωση διείσδυσης των γενοσήμων πάνω από 50%, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται σήμερα κοντά στο 20%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οικονομική «αιμορραγία» στον τομέα της Υγείας πρέπει να περιοριστεί, καθώς -εκτός των άλλων- μεγάλο μέρος της συνολικής δαπάνης αφορά τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Για τον εξορθολογισμό της κατάστασης προτείνουν να σταματήσουν οι διαδικασίες που δεν βελτιώνουν την υγεία των πολιτών, όπως τα άσκοπα χειρουργεία και οι κλινικές εφαρμογές.

Εισηγούνται, επίσης, την αλλαγή του μοντέλου αποζημιώσεων, με παροχή κινήτρων στη χρήση πιο φθηνών θεραπευτικών επιλογών. Αναφέρονται χαρακτηριστικά στην ευρύτερη χρήση γενόσημων φαρμάκων, στην αξιοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού στον χειρισμό χρονίως πασχόντων και στην ενίσχυση της εξωνοσοκομειακής φροντίδας (πρωτοβάθμια).

Οι χώρες του ΟΟΣΑ -σημειώνουν- δαπανούν σχεδόν το 30% των πόρων Υγείας για τη νοσοκομειακή φροντίδα. Μεγάλο μέρος των ασθενών που καταφεύγουν στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν έξω από αυτά.

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ

Οι 27 στις 1.000 εισαγωγές που γίνονται κάθε χρόνο στα ελληνικά νοσοκομεία αφορούν διαβητικούς, οι οποίοι ζουν καλύτερα και κοστίζουν πολύ λιγότερο όταν είναι σωστά ρυθμισμένοι και δεν χρειάζονται επισκέψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

72% των Ελλήνων εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη ή πολύ μεγάλη διαφθορά στον χώρο των υπηρεσιών Υγείας. Το μέσο ποσοστό στον ΟΟΣΑ είναι 32%, με την Ισπανία να βρίσκεται μόλις στο 15%.

Πηγή: Έθνος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.