Quantcast
Οικονόμου: Έχουν ήδη υπογραφεί νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Οικονόμου: Έχουν ήδη υπογραφεί νέα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

«Ο τομέας της Υγείας “χτυπήθηκε” από το μνημόνιο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους χωρίς μεγάλα λόγια και πολλές υποσχέσεις» υποστηρίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου.

Αναφορικά με την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, ο κ. Οικονόμου τονίζει ότι «οι επισκέψεις και οι παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστούν και σε άλλα νοσοκομεία» ως συνέχεια της βαρύτητας που δίνει η ΝΔ στον χώρο της Υγείας.

Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «αποψίλωσε» τα νοσοκομεία από γιατρούς, ο κ. Οικονόμου απάντησε με ερώτηση, «κατηγορεί της ΝΔ για αποψίλωση της υγείας ο κ. Πολάκης που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία;» είπε και τον χαρακτήρισε «υπουργό που ασκεί καθήκοντα μέσω facebook».

Ερωτηθείς για την έρευνα για την υπόθεση Novartis, ο Βασίλης Οικονόμου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η απάντηση της ΝΔ είναι «διαφάνεια παντού» και επισήμανε ότι «η ΝΔ μείωσε σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που την αύξησε».

Τέλος, ερωτηθείς «αν βλέπει σύντομα εκλογές;» τις χαρακτηρίζει «λύτρωση» για τη χώρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου στην Ευτυχία Αδηλίνη και στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΕΡ: Κύριε Οικονόμου, η -προ ημερών- ανεπίσημη επίσκεψη σας με τον πρόεδρο της ΝΔ στον Ευαγγελισμό προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη ο οποίος, επί της ουσίας, κατηγόρησε τη ΝΔ για «αποψίλωση» των νοσοκομείων από γιατρούς. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Κατηγορεί τη ΝΔ για «αποψίλωση» της υγείας ο κ. Πολάκης, που έχει διαλύσει τα νοσοκομεία; Ποιος; Ο υπουργός που ασκεί καθήκοντα μέσω facebook; Αντί άλλου σχολίου θέλω να αναφερθώ σε ένα μόνο γεγονός, που αποδεικνύει την προκλητική ανικανότητα της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου. Πέρασαν 90 ημέρες από τότε που στις χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου Ζακύνθου κατεγράφησαν πέντε περιστατικά με υψηλή ηπατοτοξικότητα, ένα εκ των οποίων είχε μοιραία κατάληξη. Ενάμιση μήνα μετά, τα χειρουργεία δυστυχώς παραμένουν κλειστά. Τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά αναβάλλονται, τα έκτακτα μεταφέρονται στην Πάτρα. «Λεπτομέρεια»: Οι έγκυες γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική μεταφέρονται σε άλλες πόλεις προκειμένου να γεννήσουν. Έχουν περάσει 90 μέρες και μια εξήγηση δεν έχει δοθεί για την «καραντίνα» του νησιού. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας λάμπει δια της απουσίας της, αφού δεν μπήκε καν στον κόπο να επισκεφτεί το νησί και να δώσει λύσεις. Αντίθετα, η ΝΔ ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή θέλοντας να βοηθήσει στην ανάδειξη του προβλήματος. Ενενήντα μέρες μετά και ούτε μια συγγνώμη στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας, ενενήντα μέρες και ούτε μια εξήγηση στους κατοίκους της Ζακύνθου που βιώνουν τριτοκοσμικές υγειονομικές συνθήκες. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι κοντά στους πολίτες, κοντά στα προβλήματά τους και το έδειξε με την ουσιαστική και ανθρώπινη επίσκεψή του, μακριά από τις κάμερες, στην εφημερία του Ευαγγελισμού.

ΕΡ: Ανεξαρτήτως αυτού εκτιμάτε ότι η Υγεία έχει «επιδεινωθεί» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

ΑΠ: Ο κατήφορος της δήθεν αριστερής κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν έχει τελειωμό. Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα «βλέπει» όλα καλά, η κατρακύλα συνεχίζεται. Από τη μία πάνω από 70 άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στη θλιβερή λίστα της αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από την άλλη εξαντλούνται τα αποθέματα σε οξυγόνο σε κεντρικά νοσοκομεία, προκαλώντας συναγερμό. Είναι απορίας άξιον σε ποιο κόσμο ζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τι ασχολείται και σε ποια προβλήματα δίνει λύσεις. Εκτός και αν η αρμοδιότητα τους εξαντλείται στο να υβρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλησε να δει από κοντά τα προβλήματα της δημόσιας υγείας, επισκεπτόμενος τον «Ευαγγελισμό». Απαιτούμε από τους αρμόδιους υπουργούς να δίνουν λύσεις και όχι να κάνουν ασκήσεις αριστεροσύνης. Η υπομονή εξαντλήθηκε. Οι Έλληνες αξίζουν πολλά περισσότερα.

ΕΡ: Θα συνεχίσετε με τον πρόεδρο της ΝΔ τις επισκέψεις σας σε νοσοκομεία; Με ποιο στόχο;

ΑΠ: Η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον “Ευαγγελισμό”, στη διάρκεια της οποίας θέλησε να αποκτήσει άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις εφημερίες, ήρθε ως συνέχεια της βαρύτητας που δίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον χώρο της Υγείας. αλλά και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σειρά συναντήσεων του Κ. Μητσοτάκη με τα μέλη της ομάδας του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, αλλά και του τομέα Υγείας, ώστε να οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Οι επισκέψεις και οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας, καθώς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην μεγάλη μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΕΡ: Τι θα κάνει, κύριε Οικονόμου, η ΝΔ στον τομέα της Υγείας αν γίνει κυβέρνηση;

ΑΠ: Η ΝΔ δεν υπόσχεται θαύματα από την μία ημέρα στην άλλη. Δεσμευόμαστε όμως για ανατροπές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των μονάδων υγείας. Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για μαθητευόμενους μάγους, αλλά ούτε και για ταχυδακτυλουργούς. Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις για να βγει από την κρίση, και η ΝΔ μακριά από ιδεοληψίες και λαϊκίστικες συμπεριφορές, επεξεργάζεται συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της υγείας. Προκρίνουμε, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια υγεία με την υιοθέτηση του οικογενειακού γιατρού, με στόχο την πρόληψη αλλά και την αποκέντρωση στην υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και την συνεπακόλουθη αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η κάλυψη των διαγνωστικών εξετάσεων των ανασφάλιστων πολιτών, όπως και η δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού ατομικού φακέλου ασφαλισμένου για να υπάρξει άμεση, γρήγορη και χαμηλού κόστους εξυπηρέτηση. Δυστυχώς η κυβέρνηση είναι απούσα και στον χώρο αυτό.

ΕΡ: Ασπάζεστε την άποψη ότι η Υγεία είναι ένα από τα μεγάλα «θύματα» του Μνημονίου;

ΑΠ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας της υγείας «χτυπήθηκε» από το Μνημόνιο. Εκτιμώ ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, χωρίς μεγάλα λόγια και πολλές υποσχέσεις. Από τα 16 δισ. δημόσια δαπάνη το 2009, έχουμε φτάσει περίπου στα 10 δισ. το 2017. Ισχυρίζομαι όμως ότι και με αυτά τα ποσά μπορεί να προσφερθούν αξιοπρεπείς και αξιόλογες ιατρικές υπηρεσίες γιατί έχουμε άριστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά χρειάζεται μια νέα οργάνωση και καλύτερη απόδοση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΕΡ: Αλήθεια, κύριε Οικονόμου, ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα με την εταιρεία φαρμάκων Novartis, η οποία ελέγχεται από το FBI και την Αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς για διαφθορά στην Ελλάδα;

ΑΠ: Το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Η έρευνα θα πρέπει να προχωρήσει και αν βρεθούν ευθύνες να αποδοθούν άμεσα. Διαφάνεια παντού με κανόνες είναι η δική μας απάντηση σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

ΕΡ: Οι πληροφορίες λένε ότι η έρευνα αφορά και την περίοδο που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. Δημοσιεύματα μιλούν και για εμπλεκόμενους υπουργούς εκείνης της περιόδου. Σας ανησυχεί αυτό;

ΑΠ: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δικαστικές αρχές. Σε τέτοια ζητήματα καλό είναι να περιμένουμε τα πορίσματα των αρχών. Δε σχολιάζω ποτέ δημοσιεύματα. Επισημαίνω, όμως, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που την αύξησε.

ΕΡ: Αρκετούς μήνες τώρα η ΝΔ ζητά επισταμένως εκλογές. Τις βλέπετε πλέον να είναι κοντά;

ΑΠ: Ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στα δικά του αδιέξοδα και δεν τολμάει να εφαρμόσει αυτά που υπογράφει. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλει να εφαρμόσει τα δικά του δυσβάσταχτα μέτρα (περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητου) που συμφώνησε και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, επειδή γνωρίζει πολύ καλά το αποτέλεσμα: Θα συντριβεί. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έχει μικρά περιθώρια ελιγμών. Η κυβέρνηση καταρρέει κάθε μέρα και πιο πολύ γιατί είπε μεγάλα ψέματα στον ελληνικό λαό. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και έρχεται η ώρα του λογαριασμού. Δυστυχώς αυτό τον λογαριασμό τον φέρνει στον λαό ο κ. Τσίπρας μέσα από το 3ο και το 4ο Μνημόνιο, που ετοιμάζει και απλώς ψάχνει τον τρόπο για να το σερβίρει. Μην ξεχνάμε ότι ήδη ο πρωθυπουργός έχει ουσιαστικά μονογράψει το τέταρτο μνημόνιο. Οι εκλογές σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν λύτρωση για τη χώρα.

ΕΡ: Η δεύτερη αξιολόγηση, αν τελικώς επιτευχθεί, θα «συνοδευτεί» με νέα μέτρα;

ΑΠ: Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα, που θα είναι κατά την εκτίμησή μου περί των 4 δισ. ευρώ, από τη στιγμή που έχει δεχθεί μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα πέρα από το 2018. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Το μόνο που απομένει είναι ο τρόπος σερβιρίσματος από την κυβερνητική πλευρά. Δυστυχώς όμως, όσο δεν θα κλείνει η αξιολόγηση και θα πηγαίνουμε πάλι προς το καλοκαίρι, φοβάμαι ότι ο λογαριασμός θα αυξάνεται εις βάρος του ελληνικού λαού.

ΕΡ: Η εξαγγελία για μείωση της φορολογίας ως μονομερής ενέργεια που επανέλαβε και προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να είναι αιτία ρήξης με τους δανειστές;

ΑΠ: Το μεγάλο πρόβλημα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup που υπόγραψε ο κ. Τσίπρας είναι ότι εγκλωβίζει την ελληνική κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Με άλλα λόγια, δημιουργείται ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το 2018. Αυτό δεν έγινε ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη. Έγινε γιατί δυστυχώς δεν μπορέσαμε ποτέ αξιόπιστα να πάμε στην Ευρώπη ως χώρα και να πούμε ότι κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις ως δικό μας εθνικό σχέδιο παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της χώρας και υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος χωρίς αστερίσκους, και να ζητήσουμε, λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο, κάτι που έχει τονίσει πολλές φορές ο πρόεδρος της ΝΔ εντός και εκτός Ελλάδας. Εάν την ιδιοκτησία των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων την είχε η κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα στη διαπραγμάτευση. Αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη κυβέρνηση.

ΕΡ: Ωστόσο, σας ρώτησα τη σημαίνει η μονομερής μείωση της φορολογίας;

ΑΠ: Η σημερινή δήθεν αριστερή κυβέρνηση δεν πιστεύει στην ελληνική οικονομία και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και στις όποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται. Δεν τις κάνει κτήμα της, τις υλοποιεί με πολύ μεγάλη δυσκολία, βάζοντας η ίδια προσχώματα στην πολιτική, την οποία καλείται να εφαρμόσει. Απαιτείται πλέον μια συνολική επανεκκίνηση, που η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει. Η ΝΔ δεν ακολουθεί τον δρόμο του λαϊκισμού. Δεν θα τάξει τα πάντα στους πάντες ώστε να κερδίσει τις εκλογές. Ένας είναι ο δρόμος που αποτελεί και κεντρικό άξονα του προγράμματος της ΝΔ. Μεταρρυθμίσεις, αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα -χωρίς απολύσεις- και βεβαίως επενδύσεις. Όταν οι δανειστές αντιληφθούν ότι απέναντι τους βρίσκεται μια κυβέρνηση που όσα λέει τα εννοεί, τότε τα περιθώρια κινήσεων θα είναι μεγαλύτερα. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί και θα πείσει τους εταίρους μας για την ορθότητα των θέσεων του.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.