Quantcast
Χαρακόπουλος: Η ΝΔ θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το μισθολόγιο των ενστόλων - enikonomia.gr
share

Χαρακόπουλος: Η ΝΔ θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με το μισθολόγιο των ενστόλων

δημοσιεύτηκε:

«Εκτός ελέγχου της Πολιτείας είναι το… Εξαρχιστάν», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ αναφερόμενους στους πυροβολισμούς, την περασμένη Τρίτη, εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ που φυλάνε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι «το άβατο των Εξαρχείων εξελίσσεται σε φυτώριο νέων τρομοκρατών». «Για τη ΝΔ μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι ο νόμος να επιβληθεί παντού, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις, και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το καταφέρουμε».

Για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ επισημαίνει ότι οι χιονισμένες σκηνές των μεταναστών και των προσφύγων αμαύρωσαν διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας, ενώ προσθέτει πως η κυβέρνηση κινήθηκε ασυντόνιστα και καταστροφικά.

Όσον αφορά στη δικαίωση των ενστόλων από το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με το μισθολογικό τους, υπογραμμίζει ότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.

Για το Κυπριακό, ο Μ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί στις εθνικές γραμμές που συμφωνήθηκαν το προηγούμενο διάστημα».

Σχετικά με την αξιολόγηση αναφέρει ότι «με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης έχει καθυστερήσει δραματικά». Παράλληλα, εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αναγκαστεί μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα, να οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Δημοσθένη Καλαμπάκα και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ: Έχετε δηλώσει ότι η ασφάλεια του πολίτη αποτελεί τη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύετε ότι η χώρα μας παρουσιάζει έλλειμμα ασφάλειας;

Απ: Όταν ο πολίτης είναι ή αισθάνεται ανασφαλής, πώς μπορεί να απολαύσει και τα υπόλοιπα δικαιώματά του; Γι΄ αυτό και πρώτο μέλημα κάθε ευνομούμενου κράτους είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα του 2017 το έλλειμμα ασφάλειας είναι κάτι που το διαπιστώνουν οι πάντες, εκτός ίσως από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Εξαπλώνονται και διευρύνονται οι εστίες που είναι εκτός ελέγχου της Πολιτείας, όπως το περίφημο «κράτος των Εξαρχείων», το… Εξαρχιστάν.

Ερ: Την περασμένη Τρίτη σημειώθηκε ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την τρομοκρατία;

Απ: Η απεχθέστερη μορφή της ανομίας είναι η τρομοκρατία, της οποίας το αποκρουστικό πρόσωπο το είδαμε και πάλι στην άνανδρη δολοφονική επίθεση εναντίον των αστυνομικών που φυλάνε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου και τραυματίστηκε ένας οικογενειάρχης αστυνομικός. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ως εδώ και μη παρέκει. Πλέον δεν χωρούν δικαιολογίες και αναστολές. Είναι καθολική απαίτηση της κοινωνίας, και συνάμα υποχρέωση της κυβέρνησης, να ξεριζωθεί αυτό το επαχθές φαινόμενο που προσβάλει τον πολιτισμό μας. Το άβατο των Εξαρχείων εξελίσσεται σε φυτώριο νέων τρομοκρατών. Η ανοχή στο άβατο δεν διευκολύνει την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από την ΕΛΑΣ.

Ερ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση για άβατο στα Εξάρχεια. ‘Αβατο που υπήρχε και επί Νέας Δημοκρατίας. Τι μπορεί να αλλάξει στη συγκεκριμένη περιοχή, εάν επανέλθει στην εξουσία η ΝΔ;

Απ: Η Νέα Δημοκρατία έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να επανέλθει η νομιμότητα και η ευταξία στην Αθήνα, με απτά αποτελέσματα και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Και αυτή η προσπάθεια αντιμετωπίστηκε από τους σημερινούς κυβερνώντες με τη συνήθη αντιπαλότητα. Εντούτοις, όταν ανέλαβαν την εξουσία, η εικόνα στην πόλη είχε αλλάξει σημαντικά, κι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, και πρώτοι οι κάτοικοί της. Αντιθέτως, μόλις ανέλαβε η «πρώτη φορά Αριστερά», η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν αυτή του παρατηρητή. Δηλαδή, κάψτε, σπάστε, διαλύστε, αρκεί να μην σκοτώσετε κανέναν. Δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Και κάπως έτσι φτάσαμε από τα γκαζάκια και τις μολότοφ στα καλάσνικοφ και τις δολοφονικές επιθέσεις.

Για τη ΝΔ μια από τις βασικές προτεραιότητες είναι ο νόμος να επιβληθεί παντού, χωρίς εξαιρέσεις και εκπτώσεις, και θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να το καταφέρουμε.

Ερ: Πώς σχολιάζετε την κατάργηση της ομάδας Δέλτα;

Απ: Ήταν ένα κραυγαλέο λάθος, που μόνο όσοι έχουν παρωπίδες αδυνατούν να δουν. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την κατάργηση της Δέλτα και δεσμευόμαστε να την επανιδρύσουμε. Το έργο της Δέλτα ήταν πολύ σημαντικό, και ιδιαίτερα στο κομμάτι που συζητάμε, με μπαχαλάκηδες και λοιπές ομάδες ανεξέλεγκτων βανδάλων. Όπως φαίνεται, όμως, η επιτυχία της δεν άρεσε σε κάποιους που επέβαλαν την κατάργησή της…

Ερ: Σε ό,τι αφορά τον διαρκή αγώνα κατά των ναρκωτικών, ποιές είναι οι προτάσεις σας τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή;

Απ: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι η αστυνομία έχει συγκεκριμένο ρόλο. Δεν μπορεί να επαφίεται μόνο σε αυτήν το τεράστιο κεφάλαιο της πρόληψης, που θεωρώ ότι είναι και το ουσιώδες. Τόσο στην πρόληψη όσο και στην απεξάρτηση και στην επανένταξη πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια πολλών φορέων μαζί, όπως τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας. Αυτό που η αστυνομία έχει ως αποστολή είναι η δίωξη και η πάταξη της εμπορίας και διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών. Κι εδώ τα τελευταία χρόνια έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολυπλόκαμο έγκλημα, το οποίο δρα ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα, και έχει οπωσδήποτε διεθνείς διασυνδέσεις. Για να το αντιμετωπίσουν, λοιπόν, οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι απαραίτητο να εξοπλιστούν με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ώστε να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Ερ: Η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό σε εποχή οικονομικής κρίσης;

Απ: Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένους τομείς βρισκόμαστε ακόμη στην… εποχή του αραμπά. Ιδιαίτερα στον τομέα των ενδοεπικοινωνιών, όπου έχουμε το αναλογικό σύστημα και δεν γνωρίζουμε πότε, πώς και αν θα γίνει η μετάβασή του στη νέα ψηφιακή τεχνολογία. Αλλά και η κατάσταση του τροχαίου υλικού είναι οικτρή, τα οχήματα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, οι συντηρήσεις είναι ανεπαρκείς και δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την ανανέωση του στόλου. Με δεδομένο ότι οι εγκληματίες είναι ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει έγκαιρος εκσυγχρονισμός. Για τη ΝΔ αυτό είναι ζήτημα προτεραιότητας, γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια του πολίτη, αλλά και την ασφάλεια των ιδίων των αστυνομικών. Η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, η χρηστή διαχείριση, όμως, μπορεί να μας δώσει τις λύσεις που ζητούμε.

Ερ: Ένα από τα καίρια θέματα που ταλανίζουν τους ένστολους είναι το μισθολογικό, για το οποίο μάλιστα δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την προσφυγή τους. Ποια είναι η θέση σας;

Απ: Η ΝΔ σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, δεν ακολουθεί την παρελκυστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που τις εφαρμόζει αλά καρτ. Η ΝΔ ως κυβέρνηση, όπως δήλωσε δημοσίως και ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ.

Ερ: Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση διαχειρίζεται σωστά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα;

Απ: Οι χιονισμένες σκηνές των μεταναστών και των προσφύγων, που αμαύρωσαν διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας, δίνουν την απάντηση σε αυτό που ρωτάτε. Από την πρώτη στιγμή, με την κ. Χριστοδουλοπούλου που μιλούσε για πρόσφυγες που λιάζονται και τον κ. Καμμένο που απειλούσε να στείλει στη βόρεια Ευρώπη καραβάνια μεταναστών, έως και το σημερινό μπάχαλο στα hot spots, η κυβέρνηση κινήθηκε λανθασμένα, ασυντόνιστα και καταστροφικά. Οχυρώνεται βολικά πίσω από την αυθόρμητη αλληλεγγύη των απλών πολιτών για να καλύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες επί του ζητήματος. Γιατί να πρωτομιλήσουμε, για τις ΜΚΟ που λειτουργούν ανεξέλεγκτα, για τον χορό των εκατομμυρίων από τις σχετικές ενισχύσεις και τις καταγγελίες -εξ ιδίων- για κακοδιαχείριση, για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, για τα επεισόδια που συχνά πυκνά ξεσπούν στα νησιά και αλλού; Δυστυχώς και στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση βαθμολογείται κάτω από τη βάση.

Ερ: Εάν αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας θα υπάρχουν κέντρα κράτησης ή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών;

Απ: Επ΄ αυτού έχουμε τοποθετηθεί από πέρυσι την άνοιξη, όταν δημοσιοποιήσαμε τις πρώτες 29 θέσεις μας για το μεταναστευτικό. Σ΄ αυτές υποστηρίζουμε τη λειτουργία κέντρων κλειστού τύπου για τους παράνομους μετανάστες και ανοιχτών, αλλά ελεγχόμενων χώρων φιλοξενίας για τους ανθρώπους που δικαιούνται άσυλο ή κάθε τύπο διεθνούς προστασίας.

Ερ: Ποια είναι η άποψή σας για τις συνομιλίες που έγιναν στη Γενεύη για το Κυπριακό;

Απ: Δυστυχώς και αυτή τη φορά αποδείχθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια αδιάλλακτη στάση. Η ‘Αγκυρα επιμένει στο αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, που δεν συνάδει με την σημερινή πραγματικότητα, με την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Επιπλέον, αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση για απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο νησί, με το πρόσχημα της ασφάλειας των Τουρκοκυρπίων, οι όποιοι και οι ίδιοι είναι εντέλει θύματα της τουρκικής κατοχής. Οι δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν την τουρκική αδιαλλαξία, η οποία μετά τη Γενεύη αποκαλύφθηκε πλήρως και ενώπιον του ΟΗΕ και των διεθνών παραγόντων. Βεβαίως, η διαδικασία της Γενεύης προβλέπεται να έχει συνέχεια σε επίπεδο τεχνοκρατών. Μακάρι να δούμε εκεί κάτι διαφορετικό. Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε να μείνουμε σταθεροί στις εθνικές γραμμές που συμφωνήθηκαν και το προηγούμενο διάστημα, ελπίζοντας πάντα ότι κάποια μέρα η Κύπρος θα είναι ελεύθερη, ενωμένη, χωρίς ξένα στρατεύματα, και οι πολίτες της ως Ευρωπαίοι πολίτες θα απολαμβάνουν τα αγαθά ενός κυρίαρχου κράτους, πλήρους μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας, και όπου θα είναι εν ισχύ χωρίς εξαιρέσεις το κοινοτικό κεκτημένο και όλες οι ελευθερίες.

Ερ: Συμμερίζεστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου;

Απ: Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και η δεύτερη αξιολόγηση έχει καθυστερήσει δραματικά. Είναι βέβαιο ότι οι θεσμοί πιέζουν για τη λήψη και νέων σκληρών μέτρων, όπως την μείωση του αφορολόγητου ή τον «κόφτη» σε κύριες συντάξεις. Μακάρι να ολοκληρωθεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο η όλη διαδικασία, γιατί δεν αντέχει άλλο η οικονομία και η κοινωνία. Φοβούμαι, όμως, ότι θα ζήσουμε πάλι ένα μακρύ σίριαλ.

Ερ: Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές;

Απ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ένα πράγμα έχει αποδείξει, ότι πάνω από όλα ενδιαφέρεται να παραμείνει στην εξουσία με κάθε κόστος. Κι αυτό βέβαια το πληρώνει ακριβά η χώρα, που παραμένει στη δίνη της κρίσης ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει πάρει την ανιούσα, όπως είχε συμβεί το 2014. Τα πράγματα, ωστόσο, για τους δημαγωγούς του Μαξίμου είναι πολύ δύσκολα, καθώς έχουν αποτύχει παταγωδώς σε όλα τα μέτωπα. Και το κυριότερο έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα δημοσκοπικά ευρήματα καταδεικνύουν την κατάρρευσή τους. Αυτό τους δημιουργεί βέβαια πανικό και επιδίδονται σε ψευτολεονταρισμούς, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του φαύλου κύκλου. Γι΄ αυτό είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστούν μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα -και αφού θα έχουν αφήσει πίσω τους ερείπια- να οδηγηθούν εκόντες άκοντες στις κάλπες και ίσως πολύ σύντομα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.