Quantcast
Eπί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά ζητήματα - enikonomia.gr
share

Eπί τάπητος όλες οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά ζητήματα

δημοσιεύτηκε:

Oλες οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης για τα ενεργειακά, από τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) ως τα προβλήματα στις ιδιωτικοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ αναμένεται να έλθουν στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τον επίτροπο για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, αύριο Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου.

Ο κ. Κανιέτε έρχεται για διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, καθώς η Αθήνα αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την προώθηση της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «καθαρή ενέργεια». Η νέα, υπό διαμόρφωση οδηγία, προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της υποχρεωτικής προτεραιότητας των ΑΠΕ για την τροφοδοσία του συστήματος με ηλεκτρισμό.

Ωστόσο τα θέματα της ελληνικής ενεργειακής επικαιρότητας αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Κανιέτε, καθώς η Κομισιόν διαπιστώνει καθημερινά ότι οι εκκρεμότητες όχι μόνον δεν έχουν επιλυθεί, αλλά πολλαπλασιάζονται.


Παρά την αισιοδοξία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας για συμβιβαστική λύση στο ζήτημα των ΝΟΜΕ, πληροφορίες φέρουν την Επιτροπή να έχει ενοχληθεί από τη μη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά στο επίπεδο που είχε συμφωνηθεί για το τέλος του 2016. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για την Κομισιόν, να δεχθεί μέσω του εκπροσώπου της στους θεσμούς τον συμβιβασμό για τα ΝΟΜΕ, καθώς οι δανειστές έχουν ζητήσει να αυξηθεί η ποσότητα των δημοπρασιών. Η ελληνική θέση είναι η επανεξέταση ανά εξάμηνο της πορεία του μεριδίου της ΔΕΗ και των ΝΟΜΕ και αναλόγως να αποφασίζεται αν θα πρέπει να δημοπρατηθεί η πρόσθετη ποσότητα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.