Quantcast
Η ευρωπαϊκή ατζέντα του Δημήτρη Παπαδημούλη - enikonomia.gr
share

Η ευρωπαϊκή ατζέντα του Δημήτρη Παπαδημούλη

δημοσιεύτηκε:

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος του η συγκρότηση «προοδευτικού» μετώπου και η αναχαίτιση της άκρας δεξιάς.


Με 469 θετικές ψήφους επί συνόλου 638 έγκυρων ψηφοδελτίων στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, στο Στρασβούργο, ο έλληνας ευρωβουλευτής επανεκλέγεται με τη στήριξη πολύ περισσότερων ευρωβουλευτών από τους 52 που απαρτίζουν την πολιτική του ομάδα. Είναι ο μοναδικός Έλληνας που κατέχει θέση αντιπροέδρου.

Μιλώντας στη Deutsche Welle, κάνει λόγο για «αυξημένη ευθύνη» και θέτει ως στόχο ένα πιο ισχυρό Κοινοβούλιο με περισσότερη λογοδοσία, σε μία συγκυρία δύσκολη για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Έχει τεθεί ήδη στην ατζέντα η διάλυση της Ευρώπης από την άκρα Δεξιά και τον φίλο της τον κ.Τραμπ, ο οποίος μόλις προχθές έδειξε ότι ποντάρει στη διάλυση της Ευρώπης» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής. «Όσοι λοιπόν δεν θέλουμε τη διάλυση, ακριβώς επειδή η Ευρώπη παράγει μία δυναμική που ευνοεί τη διάλυσή της, πρέπει να φροντίσουμε ώστε η Ευρώπη να γίνει καλύτερη, πιο δημοκρατική, πιο ελκυστική στους πολίτες».

Με ποιές συμμαχίες, με ποιά συνένωση δυνάμεων θα κερδηθεί αυτό το στοίχημα, παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Στο Ευρωκοινοβούλιο πάντως φαίνεται ότι η εκλογή του νέου προέδρου Αντόνιο Ταγιάνι σηματοδοτεί το τέλος ενός άτυπου «μεγάλου συνασπισμού» συναίνεσης ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δηλαδή την Κεντροδεξιά, και τους Σοσιαλδημοκράτες. ΗΚεντροδεξιά συμμαχεί πλέον με τους Φιλελεύθερους, ενώ κάποιοι την κατηγορoύν για «λυκοφιλίες» με την ευρω-σκεπτικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (ECR), κάτι που δεν αποδέχεται πάντως ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Στρασβούργο Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Αυτή η συμμαχία του ΕΛΚ με τους Φιλελεύθερους του κ.Φερχόφσταντ και με το ECR των βρετανών και πολωνών συντηρητικών είναι πιο δεξιά από τη συμμαχία που κυβερνούσε πριν το Ευρωκοινοβούλιο» λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Από την άλλη όμως διαμορφώθηκε και η πρόκληση της δημιουργίας ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου, που μπορεί να διαμορφωθεί με την μαγιά των ψήφων που ψήφισε στον τέταρτο γύρο (για την εκλογή νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου) τον κ.Πιτέλα. Είναι ένας σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών».

«Κλίνατε επ’Αριστεράν» για τους Σοσιαλδημοκράτες;


Ο Σοσιαλδημοκράτης Τζιάνι Πιτέλα εκφράζει από την πλευρά του διάθεση συνεργασίας με την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, παρά το κλίμα πόλωσης πριν από την εκλογή νέου προέδρου στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι οι φιλελεύθερες «πινελιές» στο προφίλ του ΕΛΚ θα αναγκάσουν τους Σοσιαλδημοκράτες να στραφούν σε πιο αριστερό ακροατήριο.

Ο έλληνας αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου βλέπει μία «πρόκληση» για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. «Προσωπικά είμαι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Progressive Caucus, της ‘Προοδευτικής Συμμαχίαςʼ που έχουμε συγκροτήσει ένας σημαντικός αριθμός ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους και νομίζω ότι ανοίγουμε ενδιαφέροντες δρόμους» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle. Και προσθέτει ότι «η ανησυχητική άνοδος της άκρας Δεξιάς καθιστά και μία άλλη συμμαχία εξαιρετικά επίκαιρη και αναγκαία, μία ακόμη ευρύτερη συμμαχία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στον ανερχόμενο κίνδυνο της άκρας Δεξιάς. Μπορεί η σύγχρονη άκρα Δεξιά να φοράει κοστούμια Αρμάνι, αλλά δεν παύει να είναι το ίδιο επικίνδυνη με την άκρα Δεξιά που αιματοκύλισε αυτήν την ήπειρο πριν από 80 χρόνια».

Η χρονική συγκυρία δεν θεωρείται εύκολη. Μέσα στο 2017 οι τέσσερις πιο ισχυρές, ιδρυτικές χώρες της ΕΕ (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και πιθανότατα Ιταλία) έχουν κρίσιμες εκλογές και αντιμετωπίζουν την άνοδο ευρω-σκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κινημάτων. Μπορούν όλες αυτές οι τεκτονικές κινήσεις να δυσχεράνουν τη συνεννόηση και τη σύναψη συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο; «Ναι, νομίζω ότι μας υποχρεώνει όλους να κινηθούμε ταχύτερα και γρηγορότερα» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

«Πριν απ’ όλα, και το υπογραμμίζω ως Έλληνας, στο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και ο δημοσιονομικός δρόμος μετά το 2018 πριν μπούμε στην καρδιά των ολλανδικών εκλογών. Γιατί μετά ακολουθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές εκλογές, άρα το συντομότερο είναι και το καλύτερο. Είναι γεγονός ότι όταν μαζεύονται εκλογές σε πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες, αυτό ενισχύει τις δυνάμεις της αναβλητικότητας. Και γι’ αυτό χρειάζεται ρεαλισμός, κοινή λογική και η δύναμη των πρωθητικών συμβιβασμών».

«Οι περισσότεροι δανειστές δεν θέλουν αδιέξοδο»


Για το ελληνικό ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η εκκρεμότητα για τη δεύτερη αξιολόγηση και το τί θα γίνει μετά το 2018, που τελειώνει το τρίτο μνημόνιο, τόσο το καλύτερο». Μάλιστα τονίζει ότι 77 από τα συνολικά 80 προαπαιτούμενα έχουν ήδη κλείσει, ενώ είναι γεφυρώσιμες οι διαφορές που απομένουν, αρκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αποφασίσει για τον μελλοντικό ρόλο του. Ποιό είναι όμως το κλίμα από την πλευρά των δανειστών;

«Έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι παίκτες μέσα στους δανειστές δεν θέλουν εμπλοκή, δεν θέλουν αδιέξοδο» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής. «Σας υπενθυμίζω την τελευταία δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Δεν μας έχει συνηθίσει σε θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα και είπε ανοιχτά και παστρικά ότι ‘η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, τα τελευταία τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και κλειδί είναι η πολιτική σταθερότηταʼ».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.