Quantcast
Σήμα για επενδύσεις σε γραφεία και καταστήματα - enikonomia.gr
share

Σήμα για επενδύσεις σε γραφεία και καταστήματα

δημοσιεύτηκε:

Τα ακίνητα θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε μια δυναμική επενδυτική επιλογή, αναφέρει σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διαβλέπει ευκαιρίες σημαντικών εισροών κεφαλαίων από εγχώριους και ξένους επενδυτές.


Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών στα επόμενα τρίμηνα θα επηρεαστεί από το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσιάζει μια σειρά από χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν υπό προϋποθέσεις να αναστρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές προσδοκίες.

Ειδικότερα στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, οι υψηλές αποδόσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε όλο το φάσμα των υποκατηγοριών, αλλά και με πρόσθετους παράγοντες όπως είναι η μεγάλη δυναμική του τουρισμού, η ανάπτυξη των υποδομών αλλά και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσαν να προσελκύσουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά στις αποδόσεις, έρευνα της NAI Global, του μεγαλύτερου δικτύου ανεξάρτητων εταιρειών συμβούλων επενδυτών επαγγελματικών ακινήτων στον κόσμο, επιβεβαιώνει την… ελκυστικότητα του ελληνικού real estate.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι αποδόσεις για πρώτης κατηγορίας γραφειακούς χώρους στην Αθήνα φθάνουν το 8,25%, δηλαδή 2,25% υψηλότερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τα στοιχεία



Οι επενδύσεις ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ από τις δύο κορυφαίες εγχώριες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων (Grivalia και Πανγαία) στη διάρκεια της κρίσης αποτυπώνουν εύγλωττα το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων στη χώρα μας και δη ο τομέας των γραφείων και των καταστημάτων.

Τα τελευταία στοιχεία άλλωστε τα οποία αφορούν στα επαγγελματικά ακίνητα στη χώρα μας είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς η εικόνα των γραφείων και των καταστημάτων δείχνει σαφή ανάκαμψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στην αγορά γραφείων, κατά το α’ εξάμηνο του 2016 οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο κατά το οποίο παρατηρείται θετική τάση στην πορεία των τιμών. Στην Αθήνα υπήρξε μια μικρή πτώση της τάξεως του 0,5%, ενώ άνοδος κατά 1,4% και κατά 0,8% κατεγράφη στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα αντίστοιχα. Τα ενοίκια των γραφείων αυξήθηκαν κατά 0,7% στο σύ­νολο της χώρας.


Στην Αθήνα η αύξηση άγγιξε το 0,2%, στη Θεσσαλονίκη το 0,85% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το1,2%. Αναφορικά με τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών, οι τιμές πώλησης υποχώρησαν κατά 0,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,3%, στη Θεσσαλονίκη κατά 1,1%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Ομως, ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα εξάμηνα, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για αύξηση σε βραχυχρόνιο ορίζοντα.

Πηγή: Έθνος





share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.