Quantcast
Σκληρό «πόκερ» για τις συντάξεις των δικαστών - enikonomia.gr
share

Σκληρό «πόκερ» για τις συντάξεις των δικαστών

δημοσιεύτηκε:

«Ταφόπλακα» στις όποιες… βλέψεις της προέδρου Βασιλικής Θάνου και μελών του Αρείου Πάγου για νομοθετική επιμήκυνση του ορίου αποχώρησης των λειτουργών της Θέμιδος έβαλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ξεκαθαρίζοντας: «Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη».

Ο υπουργός, μιλώντας στο ραδιόφωνο «στο Κόκκινο», εμμέσως πλην σαφώς «άδειασε» την πρωτοβουλία της κ. Θάνου για σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (ώστε να εκδοθεί γνωμοδότηση για το θέμα), καταδεικνύοντας ότι δεν την κρίνει ενέργεια ικανή να… παραγάγει πολιτικό αποτέλεσμα: «Η Ολομέλεια μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ο υπουργός κατέκρινε πάντως ως προβληματικό το να καλείται από δικαστικές ενώσεις να εμποδίσει αυτή την Ολομέλεια. «Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και, από κει και πέρα, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου, αφού το Σύνταγμα περιέχει ρητή διάταξη», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής.

Δεν παρέλειψε δε να συστήσει αυτοσυγκράτηση στο Σώμα, διατυπώνοντας την αντίθεσή του για τη σφοδρότητα των ανακοινώσεων στις οποίες δικαστές βάλλουν ο ένας εναντίον άλλου. «Δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας (…) Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει ούτε όριο ούτε φραγμός. Και γίνεται μεγάλη ζημιά για τη Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Καυτηρίασε άλλωστε το γεγονός ότι δικαστές και ενώσεις αναλώνονται σε πόλεμο ανακοινώσεων για τέτοια θέματα, όταν ο θεσμός αντιμετωπίζει σοβαρά χρόνια προβλήματα τα οποία έχουν οδηγήσει στο σημείο «ο πολίτης να μην απευθύνεται πλέον στη Δικαιοσύνη γιατί δεν βρίσκει το δίκιο του»: «Καταθέτει μια αγωγή και εκδικάζεται μετά από επτά χρόνια. Αυτά είναι τα σοβαρά προβλήματα (…) Διερωτώμαι ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναλαμβάνουν οι ενώσεις και οι δικαστές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και, δυστυχώς, δεν τις βλέπουμε». Σημειώνεται ότι σήμερα ο κ. Κοντονής θα έχει «τετ-α-τετ» με την κ. Θάνου (και την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου), στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψής του στον Αρειο Πάγο.

ΕΔΕ

Οι αντιδράσεις ωστόσο για την πρωτοβουλία της κ. Θάνου συνεχίζονται και χθες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σήκωσε το… γάντι απαντώντας στις αιχμές της κ. Θάνου περί επικρίσεων που μπορεί «δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότι συνιστούν προσπάθεια επηρεασμού» των μελών του Αρείου Πάγου.

«Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον», τόνισε η ΕΔΕ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ολομέλεια καλείται την Πέμπτη να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του ανώτατου δικαστηρίου.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου δέχεται και… φίλια πυρά, αφού τις θέσεις της κατέκρινε -με ανάρτηση σε δικαστικό site- η εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη, μέλος της συνδικαλιστικής παράταξης με την οποία είχε εκλεγεί στο τιμόνι της ΕΔΕ η κ. Θάνου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.