Quantcast
«Βιομηχανία» καταγγελιών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού - enikonomia.gr
share

«Βιομηχανία» καταγγελιών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

δημοσιεύτηκε:

«Βιομηχανία» καταγγελιών προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με απώτερο στόχο τον εκβιασμό των εταιρειών που καταγγέλλονται, φέρεται να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες. Κεντρικό ρόλο έχει συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Αιχμές για τον ρόλο του δικηγορικού γραφείου άφησε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, στη διάρκεια της ακρόασής του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εν λόγω επιτροπή, η οποία χθες συνεδρίασε με αφορμή την Εκθεση Πεπραγμένων της ανεξάρτητης αρχής για το 2015, ο κ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο βρίσκει κάποιους βουλευτές (πρόκειται κυρίως για δύο βουλευτές), οι οποίοι καταθέτουν συνεχώς ερωτήσεις στη Βουλή που αφορούν σε καταγγελίες που έχουν κατατεθεί προς εξέταση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριτσάκη, με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στην επιτροπή για να εξετάζει κατά προτεραιότητα κάποιες υποθέσεις. Ωστόσο, από το 2011 η Επ. Ανταγωνισμού έχει αλλάξει τα κριτήρια αξιολόγησης προτεραιότητας της κάθε υπόθεσης και αυτές δεν ιεραρχούνται πλέον βάσει του χρόνου υποβολής της καταγγελίας.

Αυτή είναι η μία πρακτική. Υπάρχει και άλλη που τα κίνητρά της μόνο αθώα δεν μοιάζουν. «Το δικηγορικό γραφείο κάνει καταγγελία κατά εταιρείας και στη συνέχεια τη στέλνει στην ίδια την εταιρεία» ανέφερε χθες στην ίδια συνεδρίαση η γενική διευθύντρια της ανεξάρτητης αρχής κ. Διονυσία Ξηρόκωστα.

Οπως εκτιμούν νομικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι που μίλησαν στην «Κ», η πρακτική αυτή δεν αποκλείεται να καταλήγει σε ενέργειες εκβιασμού με σκοπό το κέρδος. Κι αυτό, διότι εάν κάποιος είχε πράγματι μια βάσιμη καταγγελία που επιθυμούσε αυτή να αξιολογηθεί και να εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα ενημέρωνε και τον καταγγελλόμενο, διότι έτσι στερεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τη δυνατότητα πραγματοποίησης αιφνιδιαστικού ελέγχου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι «θύματα» αυτής της πρακτικής έχουν πέσει αρκετές εταιρείες, όμως για διάφορους λόγους και κυρίως επειδή φοβούνται την εκ των προτέρων διαπόμπευση, δεν έχουν καταγγείλει το γεγονός.

Ωστόσο, μία τουλάχιστον πολύ μεγάλη εταιρεία φέρεται αποφασισμένη να κινηθεί δικαστικά και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Μένει, επίσης, να δούμε εάν και η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα έχει τις απαιτούμενες αποδείξεις για να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.